Nincs még meg a 2021 évi minimálbér és garantált bérminimum összege


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a munkáltatók és a munkavállalók több körben egyeztettek, nem született meg a várt megállapodás 2020-ban a 2021. évi minimálbért és a garantált bérminimumot illetően. A kötelező legkisebb munkabér összege számos egyéb juttatás összegét is meghatározza, ezért is fontos a mielőbbi megállapodás.

A tavalyi év utolsó munkanapján megjelent kormányrendelet megerősítette, hogy a minimálbér és garantált bérminimum összegének 2020. évben esedékes felülvizsgálata a 2021. évben tovább folytatódik. 2021. januárban jelenleg a minimálbér 161.000.- és a garantált bérminimum 210.600.-forint, amivel számolni kell a különböző minimálbérhez kapcsolódó kedvezményeket.

Kérdés, ha megváltoznak ezek az összegek, akkor ez miképpen fog hatni majd a minimálbérekhez kapcsolódó kedvezményekhez, számolási alapokhoz.

Érdekes új előírás 2021-től, az SZJA törvény 3.§ 84. pontja értelmében az éves minimálbér fogalma az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizenkétszerese.

Számos juttatás, szociális ellátás kötődik a minimálbér összegéhez

  • A gyed – amely a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka lehet – de maximumát a minimálbér kétszeresének 70 százaléka jelenti. A diplomás gyed összege 2020-ban 112.700 forint volt (alapképzésnél),illetve 147.420 forint volt (mesterképzésnél).
  • A nagyszülői gyed: a gyermekgondozási díjra a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak, ha unokájuk gondozásában, nevelésében részt vesznek, amíg a szülők dolgoznak. A nagyszülői gyed összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.
  • Bizonyos betegségekhez kapcsolódó munkavállalói adóalap-csökkentés kedvezmények. A 2021 évi szabályozás alapján a munkáltató az adóelőleg alapját csökkenti jogosultsági hónapokként a minimálbér 1/3-nak száz forintra kerekített összegével, tehát, ha most az irányadó a 161.000.- forint, akkor a tavalyi évhez viszonyítva a kedvezmény összege nem változik 2020 év szabályaihoz képest. Például bizonyos cukorbetegségben, laktózintoleranciában, cöliákiában érintettek. Mivel a kedvezmény 2020-ban havonta 8050 forint volt, így összességében 96.600 forint adókedvezmény is érvényesíthető volt az érintetteknél.
  • A táppénz összege is részben a minimálbérhez kötött. Táppénzként a napi átlagkereset 60 százaléka jár a dolgozónak, a táppénz napi összegének ugyanakkor van maximuma, ami a minimálbér kétszeresének a harmincad része.
  • Az álláskeresési járadék összege nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél.
  • Végül, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását ösztönző, a cégek által igénybe vehető járulékkedvezmény-rendszer is a minimálbérhez kötött. Az e körbe tartozó munkaviszonyoknál a járulékkedvezmény a minimálbér kétszereséig járhat a munkáltatóknak. (A rehabilitációs hozzájárulás mértéke a tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év. 2020. január 1-jétől az alapbér kötelező legkisebb összege havibér alkalmazása esetén 161 000 forint.)

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Az MI terjedésével állások tömegei alakulnak át

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.

2023. május 30.

Európai Unió Bíróságának ítélete: napi pihenőidő és heti pihenőidő

Az Európai Unió Bírósága (a továbbiakban: Bíróság) egy magyar vonatkozású ügyben lefolytatott előzetes döntéshozatali eljárás során a napi és a heti pihenőidőre való jogosultság tekintetében elvi jelentőségi megállapítást tett, amely minden bizonnyal változásokat fog hozni a hazai munkajogi jogalkotásban és jogalkalmazásban is.

2023. május 25.

Átlagosan 18 százalékkal magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen alkalmaznak.