Osztrák-magyar családi pótlék vita – tárgyaltak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bécsben tárgyalt szerdán Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár egyebek közt a Nyugat-Balkánról és a migrációról, de szóba hozta a magyar munkavállalókat hátrányosan érintő családipótlék-változtatás kérdését is. 


Takács Szabolcs  elmondta, hogy fő tárgyalópartnere Gernot Blümel EU-ügyekért felelős – továbbá kulturális-, művészet- és médiaügyi – miniszter volt. Július 1-jétől Ausztria lesz az Európai Unió soros elnöke. 

Takács Szabolcs kérte, hogy Bécs vegye figyelembe Magyarország különleges helyzetét, nevezetesen azt, hogy a schengeni övezet határállama, így felelőssége óriási. 

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

Takács Szabolcs közölte, hogy Magyarország uniós fórumok elé viszi az osztrák-magyar családipótlék-vitát, és kérte, hogy Bécsben vegyék figyelembe az egyenlő elbánás elvét, hiszen az Ausztriában dolgozó magyarok ott fizetik társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket a családi pótlék tekintetében is. 

Szó volt még a tárgyalásokon a közlekedési szektor szabályozási reformjáról, nevezetesen arról, hogy a magyar álláspont szerint a fuvarozás mobil munkavállalás, amelyre nem vonatkozhatnak a kiküldetési irányelvek szabályai.

(MTI)Kapcsolódó cikkek