Programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását


A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá teheti. A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online platformot, ami megkönnyíti a megváltozott munkaképességű álláskeresők képességeinek felmérését.

A Morgan Stanley budapesti irodája – amely közel 2800 alkalmazottal mára a globális bank egyik legnagyobb informatikai és elemző központjává vált – 2018-ben indított programot, amelynek célja, hogy a cég munkatársai nonprofit szervezetek digitalizációját mozdítják elő. A „Tech Change Makers” program keretében az elmúlt fél év folyamán két, egyenként 5, illetve 6 fős profi informatikuscsapat dolgozott önkéntesen, segítve két partnerszervezetet, hogy sikeresebben tudjanak megfelelni a 21. század kihívásainak.

Honlapfejlesztés és digitális képességfelmérési platform

A vállalat egyik csapata a Mellrákinfo Egyesület jó pár éves honlapját cserélte le egy tetszetős, gyors és reszponzív weboldalra, ahol azérintettek, családtagjaik és az érdeklődők könnyen, áttekinthető módon juthatnak információkhoz a betegségről. A szervezetet 2015-ben a mellrákot túlélő Halom Bori alapította azért, hogy megbízható, ellenőrzött információkkal és egy támogatói érintett közösséggel segítse sorstársait a gyógyulás felé vezető úton.

A másik csapat a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány számára fejlesztett egy olyan platformot, amelynek segítségével a korábban papíralapú képességfelmérési folyamatot immár kényelmesebben, otthonról, az interneten keresztül végezhetik el a fogyatékkal élő álláskeresők. Az új megoldás nem csak esztétikailag, de funkcionálisan is kedvezőbb, a feldolgozást is jelentősen gyorsította. A projekt a folytatása volt a 2022-es Code to Give hackathonnak, amelynek során a Morgan Stanley kollégái diákokkal és pályakezdő szakemberekkel dolgoztak egy egyhetes virtuális hackathon során digitális megoldásokon nonprofit szervezetek problémáira.

Szakértelemmel visszaadni a közösségnek

„A Morgan Stanley öt alapértéke közül az egyik a „giving back” filozófia, melynek lényege, hogy igyekszünk a tőlünk telhető legtöbbet visszaadni annak a közegnek, ahol dolgozunk. Vállalatunk számos szervezetet támogat globálisan és Magyarországon. Kollégáink technológiai tudására építve szakértelmünkkel, önkéntes munkával is igyekszünk segíteni. Mivel a budapesti központban dolgozó szakemberek közel fele informatikával – IT infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel – foglalkozik, örömmel adjuk át a technológia területén szerzett tudásunkat” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

A pénzintézet választása nem véletlenszerűen esett a Salva Vita Alapítványra: a Morgan Stanley 2013 óta működik együtt a szervezettel megváltozott munkaképességű kollégák felvétele és munkába állása során. A tavaly 30 éves Salva Vita az egyik legrégebb óta működő szervezet, amely Magyarországon azért dolgozik, hogy a fogyatékkal élő emberek produktív és megbecsült tagjai legyenek a társadalomnak. Foglalkoztatásuk első lépése egy képességfelmérés, amelynek része egy angol nyelvi, egy vizuális észlelési és egy szociális kompetenciákat felmérő teszt, valamint egy munkamotivációs felmérés is.

Kisebb vizsgadrukk, csökkenő hátrány a munkaerőpiacon

Azzal, hogy a képességfelmérési folyamat papírról egy akadálymentes online felületre költözik, komoly segítséget kaptak a programban részvevők, miközben az alapítvány munkatársai is értékes munkaórákat takarítanak meg. A folyamat gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb és jobban nyomon követhető lett. A munkakeresőknek pedig nem csak nem kell elutazniuk az irodába, de saját otthonukban a vizsgadrukk is kisebb, és már arról is információt ad az Alapítványnak, hogy a jelöltnek mennyire megy könnyen a számítógép használata, illetve a feladatok önálló megoldása.

„A munkaerőpiac változásával, többek között a digitalizációval nekünk is lépést kell tartanunk – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője. – Ha egy ügyfelünk le van maradva a digitális eszközök használatában, az jelentős hátrány lehet a munkaerőpiacon. Ha sikeresen szeretnénk támogatni az integrációjukat, fontos, hogy mi magunk is fejlődjünk, és őket is felkészítsük a piac kihívásaira. Ebben volt segítségünkre a Morgan Stanley Code to Give hackhatonja, majd pedig a Tech Changemakers program. Nagyszerű élmény volt együttműködni a diákokkal és a vállalat munkatársaival, szeretnénk ezúton is mindannyiuknak megköszönni a segítséget.”

Programozó szakkör lányoknak, pénzügyi ismeretek roma gyerekeknek

A pro bono informatikai program szervesen illeszkedik a Morgan Stanley kultúrájába. A „giving back” filozófia jegyében az elmúlt években a vállalat többek között matematikai és programozó orientációs programot indított középiskolás lányoknak Smartiz néven a Nők a Tudományban Egyesülettel, támogatta a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégái részt vettek jótékonysági evezős versenyeken a Bátor Tábor javára, vagy éppen pénzügyi ismereteket oktattak hátrányos helyzetű roma gyerekeknek a BAGázs Egyesülettel partnerségben.

Forrás: Morgan Stanley sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Nagy Márton: a kormány 2026-ig 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2024. április 12.

Az ipari termelés 1,8 százalékkal nőtt februárban

2024 februárjában az ipari termelés 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).