Sikeres az egyszerűsített foglalkoztatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Három év alatt két és félszeresére nőtt az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Kiskőrösön.


A kormányváltáskor 80 ezer főt foglalkoztattak idényjellegű munkában, illetve egyszerűsített foglalkoztatással, 2011-ben 140 ezer, 2012-ben 170 ezer, 2013 júniusában már közel 200 ezer főt – mondta Czomba Sándor.

Az idényjellegű munkák közé elsősorban a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenységek tartoznak, továbbá jelentős alkalmi foglalkoztató a vendéglátás és a kereskedelem – közölte az államtitkár.

Adatai szerint a költségvetésnek 8 milliárd forint bevétele keletkezik az idénymunka esetén alkalmazottanként befizetendő napi 500 forintokból és az alkalmi foglakoztatásnál személyenként naponta befizetendő ezer forintokból.

A kormánynak nem az elsődleges célja a bevétel növelése, sokkal fontosabb, hogy már 200 ezer ember dolgozik ebben a formában – fogalmazott az államtitkár.

Az ügyfélkapun és telefonon keresztül lehet az egyszerűsített foglakoztatást bejelenteni a munkaügyi központokhoz. Czomba Sándor érdekességként említette, hogy a bejelentések 85 százaléka internetes, míg a 15 százalékukat telefonon teszik meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

2024. május 28.

Távmunka és költségtérítése szabályai 2024-ben

A munkáltató alapvető kötelezettsége, hogy a munkavállalók részére a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket megtérítsék. Ez az állítás a távmunkában dolgozók esetében is igaz, a hatályos jogszabályi környezet pedig adómentes juttatási lehetőséget is biztosít az ilyen munkavállalók számára.

2024. május 27.

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.