Soha nem volt még olyan kevés regisztrált álláskereső, mint 2023-ban


A rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2023-ban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly átlagosan havi 232 ezer álláskeresőt tartott nyilván, amely további 6 ezerrel volt kedvezőbb az eddigi 2022-es rekordévhez képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A havi adatokat tekintve kiemelhető, hogy decemberben 225 ezer alá csökkent az álláskeresők száma, ami a 2. legalacsonyabb szám az elmúlt három évtizedben.
A közlemény szerint a kormány célja, hogy a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a fogyasztás növelése és a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása mellett folyamatosan növelje az aktivitást, „azaz belátható időn belül minél több honfitársunk térjen vissza az elsődleges munkaerőpiacra”.

Az aktivitás elősegítése érdekében szerdától lehet pályázni a vállalkozásoknak a generációváltást támogató programra. A 2,6 milliárd forintos forrásból induló újszerű programban bérkiegészítésre pályázhatnak a vállalkozások munkaerő-utánpótlásuk zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

A program célja, hogy az új generációk vagyis a regisztrált pályakezdő álláskeresők a tapasztalt, nyugdíj előtt álló munkavállalóktól tanuljanak. A támogatással több száz pályakezdő álláskereső állhat munkába és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, ami garanciát jelent a munkaerőpiacon való helytállásra. A program részleteiről a lebonyolító OFA weboldalán lesz érhető a részletes tájékoztatás – olvasható az NGM közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. november 4.

300 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma

A június közepi mélypont óta ez már közel 80 ezres csökkenést jelent: katasztrófális a helyzet a vendéglátásban, viszont felívelés tapasztalható az IT-szektorban – közölte az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.