Üzleti újratervezés háborús válság idején: vizsgálniuk kell a cégeknek a kitettségüket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ellenőrizni kell, hogy a vállalkozás ellátási lánca függ-e orosz forrásoktól, s ha igen, keresni kell alternatív lehetőségeket – javasolja összefoglalójában a KPMG.

Az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel a KPMG összefoglalta az Európai Unió Oroszország ellen bevezetett szankcióit, valamint az érvényben levő magyarországi intézkedéseket. A tanácsadó cég felhívja a figyelmet az ukrán munkavállalókkal rendelkező munkáltatók figyelmét arra, hogy Ukrajnában  hadiállapotot vezettek be február 24-én, a természetes és jogi személyek alkotmányos jogokat jelent korlátozhatók. Ukrajna megkezdte az 18-60 év közötti tartalékosok besorozását, a megjelenés elmulasztása büntetőjogi felelősséget vonhat maga után. A munkáltatóknak lépéseket kell tenniük, hogy megtudják, hogyan érinti ukrán munkavállalóikat az invázió – javasolja a tanácsadó cég.

A KPMG angol nyelv prezentációja letölthető innen: https://f.hubspotusercontent10.net/hubfs/6265869/Attachements/KPMG%20Legal_Ukraine%20Crisis_summary_ENG-1.pdf


Kapcsolódó cikkek

2022. március 3.

Könnyített vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök az ukrán-magyar határon

Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk, az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat pedig soron kívül kiléptetik – közölte a NAV.
2022. február 24.

Orosz-ukrán háború: új uniós szankciók várhatók Oroszország ellen

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.
2022. február 25.

Itt az új szankciós csomag Oroszország ellen

Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.