A hét kérdése: családi pótlék visszamenőlegesen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi pótlékban részesülő szülő 19 éves gyermeke után még nem igényelt magasabb összegű családi pótlékot, holott a gyermeke 5 éves korától súlyos anyagcsere betegsége miatt állandó orvosi kezelésre szorul.  Jár-e családtámogatás a gyermek betegsége miatt és igényelhető-e visszamenőlegesen?


 A Cst. 4. § fb) pontja szerint, azt a 18 éven felüli személyt, aki a 18. életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapotát az NRSZH szakvéleménye alapján a 18. életévének betöltése előtt sem haladta meg az 50 %-os mértéket és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll, tartósan beteg súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni. 

Amennyiben az 50%-os egészségkárosodást a rehabilitációs szerv a gyermek 18. életéve előtt véleményezi, a gyermek saját jogán kérelmezheti a magasabb összegű családi pótlék megállapítását, illetve folyósítását, és az alábbi jogszabályok alapján megállapítható az ellátás.

A Cst. 11 § (1) bekezdés i) pontja, valamint a Cst. 37. § (1) bekezdésének figyelembe vételével a kérelem késedelmes benyújtása esetén, az ellátást visszamenőleg legfeljebb 2 hónapra, a kérelem benyújtásának napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani.

A magasabb összegű családi pótlék saját jogon 18. életévet betöltött tartósan beteg súlyosan fogyatékos személy esetében 20.300 forint.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Mikor jár özvegyi nyugdíj elvált házastársnak?

Bizonyos esetben az elvált házastárs is jogosult lehet elhunyt volt házastársa után özvegyi nyugdíjra. Ugyanilyen helyzetben lehet az egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs is.

2023. szeptember 18.

Mit jelent az egyetemi felvétel az árvaellátásnál?

Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Írásunk mind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.