A hét kérdése: családi pótlék visszamenőlegesen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi pótlékban részesülő szülő 19 éves gyermeke után még nem igényelt magasabb összegű családi pótlékot, holott a gyermeke 5 éves korától súlyos anyagcsere betegsége miatt állandó orvosi kezelésre szorul.  Jár-e családtámogatás a gyermek betegsége miatt és igényelhető-e visszamenőlegesen?


 A Cst. 4. § fb) pontja szerint, azt a 18 éven felüli személyt, aki a 18. életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapotát az NRSZH szakvéleménye alapján a 18. életévének betöltése előtt sem haladta meg az 50 %-os mértéket és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll, tartósan beteg súlyosan fogyatékos személynek kell tekinteni. 

Amennyiben az 50%-os egészségkárosodást a rehabilitációs szerv a gyermek 18. életéve előtt véleményezi, a gyermek saját jogán kérelmezheti a magasabb összegű családi pótlék megállapítását, illetve folyósítását, és az alábbi jogszabályok alapján megállapítható az ellátás.

A Cst. 11 § (1) bekezdés i) pontja, valamint a Cst. 37. § (1) bekezdésének figyelembe vételével a kérelem késedelmes benyújtása esetén, az ellátást visszamenőleg legfeljebb 2 hónapra, a kérelem benyújtásának napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani.

A magasabb összegű családi pótlék saját jogon 18. életévet betöltött tartósan beteg súlyosan fogyatékos személy esetében 20.300 forint.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.