A hét kérdése: iskoláztatási támogatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szülő 13 éves gyermeke után folyósított családi pótlék folyósítását a gyámhatóság határozata alapján a folyósító szerv 2014. április 1-étől, azon a címen, hogy a tanköteles gyermek a kötelező tanórai foglalkoztatásról igazolatlanul mulasztott. A mulasztásról a gyámhatóságot az iskola értesítette. A gyámhatóság 2014. szeptember 8-án kelt értesítésében közölte a folyósító szervvel, hogy a felülvizsgálattal érintett időszakban a szülő gyermekének nem volt mulasztása a kötelező tanórai foglalkoztatásokról. Mely időponttól jár újból a gyermek után az iskoláztatási támogatás?    


Válasz:

 A Cstv. 37. § (9) bekezdése szerint  az iskoláztatási támogatás szüneteltetésének megszüntetése esetén az ellátást első alkalommal a gyámhatóság iskoláztatási támogatás szüneteltetésének megszüntetésére irányuló kezdeményezésének hónapjára kell ismételten folyósítani. Ebben az esetben a folyósításra visszamenőlegesen, a kincstárnak a szüneteltetést megszüntető döntés meghozatalát követően kerül sor.

Amennyiben a folyósító szerv a szüneteltetés megszüntetésére irányuló döntését megküldte a családi pótlékban részesülő részére, úgy az ellátás 2014. szeptember hónaptól folyósítható.

Válaszadó: Kosztkó András. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

Ptk. Mesterhármas – Családjog

Élettársi kapcsolat, mint szerződés; az élettársi kapcsolat családjogi hatásai; házastársi és élettársi tartás; rokontartás
Szülői felügyeleti jog szabályozása, gyakorlásának elvei; gyermek elhelyezése harmadik személynél; kapcsolattartás szabályozása
Házassági vagyonjogi rendszer

2015. március 24., Budapesti Ügyvédi Kamara

Részletek és jelentkezés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.