A hét kérdése: nyugdíj vagy munka a közszférában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korhatár előtti ellátásokat is szüneteltetni kell a közszférában dolgozóknál vagy ez csak az öregségi nyugdíjban részesülőkre kell alkalmazni? Meddig kell bejelenteni a közszolgálati jogviszony fennállását és mikortól szünetel a nyugellátás?


Bekerült a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénybe (83/A-83/C. §), hogy az öregségi nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell akkor, ha a nyugdíjas

  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban,
  • bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
  • ügyészségi szolgálati viszonyban,
  • fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses illetve hivatásos szolgálati viszonyban áll.

Ezt a szabályt nem csak öregségi nyugdíjban részesülőkre kell alkalmazni, hanem a korhatár előtti ellátásban és szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban és a balettművészeti életjáradékban részesülőkre is.

Mindezek alapján a fenti jogviszonyban álló személyek illetményük mellett öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban és szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban és a balettművészeti életjáradékban nem részesülhetnek, azokat a nyugdíjfolyósító a jogviszony fennállásának időtartamára hivatalból szünetelteti.

A szüneteltetés a fenti jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától egészen a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig áll fenn. A szünetelés ideje alatt a dolgozó személy továbbra is nyugdíjasnak fog minősülni.

Az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban és szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban és a balettművészeti életjáradékban részesülő személy, ha 2013. január 1-jén a fenti jogviszonyok valamelyikében állt, akkor a jogviszony fennállását 2013. április 30-áig köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek. Ha ez a jogviszonya továbbra is fennáll, akkor 2013. július 1-jétől az ellátását szüneteltetni kell.

A kérdést Póczik Kálmánné szakértőnk válaszolta meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Méltányossági lehetőségek nyugellátásoknál

A társadalombiztosítási ellátások területén mind az egészségbiztosítás, mind a nyugellátások körében lehetőséget biztosít a jogszabály méltányosságból történő intézkedésre. A nyugellátások területén meghatározott feltételek fennállása esetén kivételes méltányosságból a nyugdíj összegének felemelésére, nyugdíj megállapítására és egyszeri segély nyújtására van mód.

2024. február 26.

2024-ben is márciusban kezdődik a külföldön élő nyugdíjasok éves adategyeztetése

Minden év márciusában kerül sor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtási rendelete, a 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TnyR.) 76.§-ában előírtak szerint az évenkénti adategyeztetési eljárás lefolytatására a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal. Az egyeztetés már kétféle módon történhet.

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.