A hét kérdése: szabadságmegváltás és nyugdíjjárulék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyes-ről visszatérő alkalmazott munkaviszonya a felek közös megegyezésével a visszatérés első napján megszűnik. A felhalmozott szabadságot a munkáltató pénzben megváltja. Ilyenkor a szabadságmegváltás összegéből kell-e vonni a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékot a Tbj. 24. § (3) bekezdése szerint?


Igen, le kell vonni. A szabadságmegváltás nem rendszeres jövedelemnek minősül a nem önálló jövedelem kategórián belül, ezért a Tbj. 19. § alapján 10 % nyugdíjjárulék levonása fennáll, továbbá a Tbj. 24.§ (1) bek. b) pontja 2012. január 1-el módosult, ezért 2012-től egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot kell fizetni – többek között – a szabadságmegváltás után is.

A Tbj. 24. § (3) bek. szabálya a járulékfizetés felső határáról rendelkezik, amely szerint annak számítása január 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra vonatkozik, de ennek számításánál figyelmen kívül kell hagyni a gyes időszakát.

A Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 55. § (1) bekezdése alapján a járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 2012. évben 21 700 forint, éves szinten 7 942 200 forint, azaz e feletti összeg után nem kellene a járulékokat megfizetni, illetve levonni.

A kérdést Győri Éva szakértőnk válaszolta meg. További kérdések és válaszok itt.

Elfelejtette?
Semmi sincs veszve!


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Hogyan kérhetünk igazolást a szolgálati időről?

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra.

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.