Csaknem 800 ezer forint a topnyugdíj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hosszú szolgálati idő a rekordnyugdíj titka – írja a Népszabadság.


789 870 forint ma hazánkban a legmagasabb havi nyugdíj – írja hétfői számában a Népszabadság. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) szerint a rendkívül magas nyugdíj titka a hosszú szolgálati időben rejlik: a magas nyugdíjban részesülők jóval a korhatár fölött, 75-80 évesen mennek nyugdíjba.

A nyugdíjszámítási szabályok miatt a korhatár felett munkában töltött idő sokat dob az ellátás összegén, ha a járulékfizetők eközben nem kérik nyugdíjuk megállapítását. A bónusz évi hat százalék, vagyis aki 16-17 évet dolgozik a korhatár felett, megkétszerezi az egyébként neki járó nyugdíjat.

A lap szerint a nyugdíjjárulék-fizetési plafon eltörlése automatikusan a kifizetendő nyugdíj emelkedésével jár majd, ami akár már két-három év múlva megjelenhet az ellátásokban is, így az intézkedéstől remélt többletbevétel a vártnál kisebb lehet.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.