Európai digitális személyiadat-tárcákat vezetne be az EU


Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt, hogy a személyes jogosultságokat rögzítő digitális eszközök jobb kihasználása révén csökkenjenek az adminisztratív terhek, gyorsabbá és egyszerűbbé váljon a szociális szolgáltatásokhoz a határokon átnyúló hozzáférés a tagállamok közötti letelepedés és a munkavállalás megkönnyítésére.

Az uniós bizottság szerdai közleménye szerint, elfogadása esetén a jogszabály megkönnyíti az európaiak számára, hogy külföldön éljenek, dolgozzanak és utazzanak, a vállalkozások számára, hogy más uniós országokban folytassanak üzleti tevékenységet, a nemzeti közigazgatások számára pedig a szociális biztonság határokon átnyúló koordinálását.

A cél elérése érdekében az uniós bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a szociális biztonságra vonatkozó információk elektronikus adatcseréjének (EESSI) nemzeti szintű végrehajtását. Bővítsék a teljes mértékben online lebonyolítható eljárások számát a szociális rendszerek koordinálása terén annak érdekében, hogy még könnyebbé váljon az érintettek számára a külföldre költözés és a külföldi munkavállalás, és gyorsan igénybe tudják venni mindazon ellátásokat, amelyekre jogosultak. A bizottság továbbá azt szeretné, ha tagállamok részt vennének az európai társadalombiztosítási kártyával (ESSPASS) kapcsolatos kísérleti tevékenységekben, amelyek azt vizsgálják, hogyan lehetne egyszerűsíteni az európaiak társadalombiztosítási jogosultságait igazoló okmányok határokon átnyúló kiadását és ellenőrzését.

Az uniós bizottság továbbá a jogosultsági okmányokat – például az európai egészségbiztosítási kártyát – tartalmazó európai digitális személyiadat-tárcák (EUDI-tárcák) bevezetését sürgeti, amely megkönnyíti a szociális intézmények, a munkaügyi felügyelőségek és az egészségügyi szolgáltatók számára ezen okmányok azonnali ellenőrzését.

Az Európai Bizottság végezetül felkérte az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát, hogy hagyják jóvá a javaslatot, és felszólította a tagállamokat, hogy működjenek együtt az intézkedések végrehajtásában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2014. november 11.

EU Bíróság: nem jár mindenkinek segély

Németország megtagadhatja a szociális ellátást az uniós társállamokból érkezett bevándorlóktól, akiknek nincs munkájuk és azzal a céllal költöznek Németországba, hogy hozzáférjenek az ellátórendszer juttatásaihoz – mondta ki egy keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

2008. augusztus 25.

Engedély nélkül alkalmazhatnak franciákat a magyar cégek

Franciaország 2008. július 1-jével megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok – többek között Magyarország – munkavállalói előtt. A munkaügyi tárca elkészítette azt a jogszabálytervezetet, amely a francia munkavállalók magyarországi foglalkoztatására is feloldja az engedély-kötelezettséget.
2013. augusztus 1.

Jövedelmi küszöbbel a népvándorlás ellen

Az EU-gazdaságok közötti szabad munkaerő-áramlás rendszere – főleg a közép- és kelet-európai tagállamok csatlakozását követő tömeges vándorlás beindulása óta – nem úgy működik, ahogy eredetileg eltervezték, ezért uniós szintű korlátozásokat kellene meghonosítani – áll az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet szerdán előterjesztett javaslatcsomagjában.