Engedély nélkül alkalmazhatnak franciákat a magyar cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Franciaország 2008. július 1-jével megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok – többek között Magyarország – munkavállalói előtt. A munkaügyi tárca elkészítette azt a jogszabálytervezetet, amely a francia munkavállalók magyarországi foglalkoztatására is feloldja az engedély-kötelezettséget.

A Csatlakozási Szerződés lehetőséget ad Magyarországnak, hogy a vele szemben korlátozásokat alkalmazó régi tagállamok vonatkozásában viszonossági korlátozásokat alkalmazzon. Az erre vonatkozó szabályokat az egyes tagállamok vonatkozásában a Magyar Köztársaság által a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek tekintetében alkalmazott, a munkaerő szabad áramlásával összefüggő átmeneti szabályokról szóló 355/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet tartalmazza.
A Korm. rendelet 1. §-ának (1) bekezdésének a-b) pontjai felsorolják azon tagállamok állampolgárait, akikkel szemben Magyarország a 2004. május 1-jei csatlakozása óta munkaerőpiaci viszonosság alapján munkavállalási engedélyt alkalmaz. E tagállamok sorába tartozik jelenleg Franciaország is.

Tekintettel arra, hogy Franciaország 2008. július 1-jével megnyitotta munkaerőpiacát többek között a magyar állampolgárok előtt, a munkaerőpiaci viszonosság értelmében a rendelettervezet – a Korm. rendelet módosításával – annak 1. §-ának (1) bekezdésének e) pontja szerinti Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható állampolgárok körét kibővíti a francia állampolgárokkal.

A módosítást követően Magyarországon engedélymentesen foglalkoztathatók a brit, izlandi, ír, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi, francia állampolgárok.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.