Év végére 400 ezer fölé kerülhet az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma az év végére meghaladja majd a 400 ezret, annak ellenére, hogy az idei befizetések után járó, akár 130 ezer forintos adójóváírást ezúttal nem fogják tudni kihasználni azok a gyermeket nevelő családok, amelyek teljes mértékű egyszeri szja-visszatérítést kapnak.

A szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a 130 ezer forintos maximális visszatérítés lehetőségét a szerződők többsége eddig is csak részlegesen használta ki.

Tavaly év végén a csaknem 380 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre közel 74 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 195 ezer forintot jelent, ami átlagosan 39 ezer forintos adóvisszatérítéshez juttatta a biztosítottakat.
A közlemény idézi Molnár Marcellt, a FBAMSZ személybiztosítási szekciójának vezetőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a szerződésben vállalt, folyamatosan fizetendő díjat eseti befizetésekkel ki lehet egészíteni. Annak a szerződőnek, aki nem teljes mértékben kapja vissza az idei évre befizetett személyi jövedelemadóját, célszerű az év végéig ezzel a lépéssel tovább növelni adóvisszatérítésének összegét – jelezte.

A közlemény szerint a Magyarországon 2014 óta elérhető adókedvezményes nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlenül nő, párhuzamosan azzal, hogy a lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. Jelenleg egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja 55-60 százalékát teszi ki az utolsó fizetésnek. Vállalkozóknál általános gyakorlat, hogy minimálbérre jelentették be magukat, náluk a ráta 20-30 százalék körül lehet, míg a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó vállalkozók esetében a nyugdíj akár a korábbi valós jövedelem 10-20 százalékára is zuhanhat – mutatott rá a FBAMSZ.

Magyarországon jelenleg háromféle nyugdíj-előtakarékossági forma ismert, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Ezek mindegyikében az állam 20 százalékos adóvisszatérítéssel jutalmazza az öngondoskodást, közülük azonban a nyugdíjbiztosítás az egyetlen módozat, amelynél például kata-s egyéni vállalkozók is igényelhetik az adóvisszatérítést – emelte ki a szövetség.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 28.

Biztosítási határidők: fontos dátum a december 31-e

December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).