GYES és ápolási díj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az anya GYES-ben részesül két és fél éves gyermeke után. A GYES-ben részesülő szülő magához veszi édesanyját, mivel súlyosan fogyatékos, mozgáskorlátozott és képtelen ellátni magát. A háziorvosának a tájékoztatása szerint, a GYES-ben részesülő anya ápolási díjra jogosult, mivel súlyosan fogyatékos, mozgáskorlátozott édesanyját ápolja. Jogosult-e ápolási díjra a GYES-ben részesülő anya, és ha igen milyen összegben?


2014. január 1-jétől a Cstv. 27. § (1) bekezdés aa) pontja szerint a szülő fenti esetben többek között akkor jogosult gyermekgondozási segélyre, ha az Szt. 40. § szerint emelt összegű ápolási díjban vagy kiemelt ápolási díjban részesül.

Emelt összegű ápolási díjra jogosult a hozzátartozó, ha súlyosan fogyatékos, fokozott ápolást igénylő hozzátartozót ápol, és a fokozott ápolási igényt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által kijelölt szakértő igazolja.

Az emelt összegű ápolási díj összege 44 250 forint.

Kiemelt ápolási díjra jogosult az a hozzátartozó, aki

– a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. tv. szerint, „E” minősítési kategóriába sorolt hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, vagy

– olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekeintettel folyósítják. A kiemelt ápolási díj összege 53.100 Ft

Az ápolási díjat, ha az ápoló más rendszeres pénzellátásban is részesül, ha a folyósított rendszeres pénzellátás nem haladja meg az ápolási díj összegét, abban az esetben lehet megállapítani. Ebben az esetben a rendszeres pénzellátás összegét kiegészítik az ápolási díj összegégéig. Amennyiben a különbözet nem éri el az ezer forintot a jogosult részére ezer forint ápolási díjat kell megállapítani.

Válaszadó: Kosztkó András


Kapcsolódó cikkek

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.