GYES, illetve TGYÁS egyidejű folyósítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az anya – aki munkaviszonyban áll 2010. január 1-jétől – ikergyermekek után részesül GYES-ben 57.000 Ft összegben. A GYES mellett visszament dolgozni az eredeti munkahelyére, ahol teljes munkaidőben dolgozik 2014. január 1-je óta. Várhatóan 2015. január 15-én újabb gyermeke fog születni. A terhességi gyermekágyi jogosultság feltételeivel rendelkezik. Kaphatja-e egyidejűleg terhességi gyermekágyi segélyt, valamint a GYES-t a szülő?


A Cstv. 27. § (1) bekezdése szerint nem jár gyermekgondozási támogatás annak a szülőnek, aki

     a) az Szt. 4. § (1) bekezdésének i) pontjában felsorolt rendszeres pénzbeli ellátás valamelyikében részesül, ide nem értve

     aa) a gyermekgondozási támogatást, valamint a gyermekgondozási támogatás mellett végzett tevékenység után járó, baleseti táppénzt, továbbá az Szt. 43. § szerint kiemelt ápolási díjnak vagy az Szt. 43/A. § szerinti emelt összegű ápolási díjnak összegét.

     ab) a GYES-re való jogosultság esetén a társadalombiztosítási nyugellátást, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint társadalombiztosítási nyugellátással egy tekintet alá eső ellátást, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, az egyházi jogi személy által folyósított egyházi felekezeti nyugdíjat, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, a balettművészeti életjáradékot, az átmeneti bányászjáradékot, a terhességi gyermekágyi segélyt, valamint a GYED-et, továbbá a rehabilitációs járadékot, rokkantsági járadékot, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait, a bányászok egészségkárosodási járadékát. 

     Az Eb.tv. 39. § (4) bekezdése szerint a szülő a különböző korú gyermekei jogán a gyermekgondozási támogatást és a táppénzt, baleseti táppénzt, terhességi gyermekágyi segélyt egyidejűleg is igénybe veheti.

     Fenti jogszabályokat figyelembe véve a szülő egyidejűleg jogosult terhességi gyermekágyi segélyre, valamint GYES-re is.

  Válaszadó: Kosztkó András


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

2024-ben is márciusban kezdődik a külföldön élő nyugdíjasok éves adategyeztetése

Minden év márciusában kerül sor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtási rendelete, a 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TnyR.) 76.§-ában előírtak szerint az évenkénti adategyeztetési eljárás lefolytatására a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal. Az egyeztetés már kétféle módon történhet.

2024. február 22.

A szövetkezet keretében végzett munka és a nyugdíj

A szövetkezet keretében a szövetkezeti tag biztosítottként végzett tevékenységének időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt eredményez. Az úgynevezett sajátos szövetkezeti formában történő munkavégzés azonban más helyzetet jelent.

2024. február 19.

Részmunkaidő és nyugdíj kapcsolata

Ha a részmunkaidőben való foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.