Idénymunka, alkalmi munka és a nyugdíj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.

Ha egy munka csak rövid időt igényel, pár napig tart, gyakran alkalmazzák az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségét.

Nincs akadálya erre a rövid időre határozott idejű munkaszerződést kötésének, de ennél jobb megoldás lehet, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében történik a munkavégzés.

Az egyszerűsített foglalkoztatás ugyanis jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, és anyagilag is előnyösebb.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo. tv.) szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára alkalmazható, meghatározott időtartamban.

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka végzésére szóló határozott idejű munkaviszony egy naptári éven belül nem haladhatja meg a százhúsz napot.

Alkalmi munkának az számít, ha a határozott időre szóló munkaviszony összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, illetve egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig tart.

2020. december 31-ig meghatározott területen (a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati és vadászati ágazatban) fentieknél hosszabb időben, alkalmi munkánál egy naptári hónapon belül legfeljebb húsz naptári napig, mezőgazdasági idénymunkánál évente legfeljebb száznyolcvan napig lehet így dolgozni. (L: 122/2020. (IV. 16) Korm. rendelet 5.§)

Az Efo.tv. a munkáltató napi alkalmi munkavállalói létszám keretét is meghatározza (például húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén naponta legfeljebb a létszám húsz százaléka).

alkalmi munka és nyugdíjAz egyszerűsített foglalkoztatásra létrejövő munkaviszony igen egyszerű módon, a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével jön létre.

A bejelentés elektronikus úton, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül tehető meg a NAV-hoz. ( Ha a munkáltató nem elektronikus úton bevallásra kötelezett, használhatja a bejelentési kötelezettség mellett az Efo.tv-hez mellékelt minta munkaszerződést is.)

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén legalább a minimálbér 85%-a, szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87%-a fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként. (Ez az összeg 2020-ban órabérnél 787 forint/óra, illetve 1.054 forint/óra).

Ha a munkához bérpótlék is kapcsolódik, például éjszakai pótlék, vagy túlóra, ezeket is meg kell fizetni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkáltatói közteher fizetés nagyon egyszerűen történik. A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként napi 500 forint, alkalmi munkánál napi 1000 forint közterhet fizet.

Ez a kedvezményes közteher fizetés legfeljebb a minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható, 2020-ban 14.820 forint/nap/fő bérezésig.

A befizetési kötelezettséget a tárgyhót követő 12-éig kell teljesíteni a NAV-hoz. Ez a befizetés minden munkáltatói közteher teljesítéssel kapcsolatos feladatot magában foglal, és az általános munkáltatói közteher fizetésnél (szociális hozzájárulási adó 15,5%, szakképzési hozzájárulás 1,5%, rehabilitációs hozzájárulás), jóval kedvezőbb összegű.

Az egyszerűsített foglakoztatás szerinti közteher fizetés akkor alkalmazható, ha a munkáltató betartja az ezzel kapcsolatos létszám- és foglalkoztatási idő korlátokat is.

A munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás keretében kapott munkabére után nem fizet társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelemadót sem. Ez az összeghatár, az úgynevezett mentesített keretösszeg. 2020-ban a mentesített keretösszeg napi összege minimálbérnél 9.633 forint, illetve garantált bérminimum esetén napi 12.597 forint. (A filmipari statiszta alkalmi munkára más összegszabályok is vonatkoznak.)

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló ez alapján a foglalkoztatása alapján nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyszerűbb munkajogi helyzetet is eredményez, például a munkáltató a munkaviszony megszűnésekor nem köteles kiadni a munkaviszony megszűnésekor előírt igazolásokat.

A munkabérről olyan igazolást kell kiadni a kifizetéskor, amelyből kitűnik a bevétel teljes összege, és jogcíme.

A nyugellátásnál az egyszerűsített foglalkoztatásban való munkavégzés ideje szolgálati időnek számít.

A nyugdíj összegénél napi 500 forint munkáltatói közteher fizetés esetén 1370 forint/nap, napi 1000 forint, vagy azt meghaladó munkáltatói közteher fizetés esetén 2740 forint/nap a nyugellátás számításának alapja.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 16.

Így lehet rokkantsági ellátásból nyugdíj

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése nemcsak azok számára nyitja meg a nyugdíj-igénylés lehetőségét, akik megelőzőleg folyamatosan dolgoztak. Megnyílik ez a lehetőség azok számára is, akik egészségi állapotuk miatt rokkantsági ellátásban részesülnek.

2024. május 13.

Árvaellátás unoka és testvér részére

A hozzátartozói nyugellátások között van néhány ritkábban előforduló, kevésbé ismert hozzátartozó nyugellátás is. Az egyik ilyen ellátás az árvaellátás keretében található: az unoka, illetve a testvér árvaellátása, a másik a szülői nyugdíj.