Júniustól több lesz a nyugdíj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vártnál nagyobb infláció miatt a júniusi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke 0,6 százalék, januárig visszamenőlegesen. A friss kormányrendelet minden részletét ismertetjük.

A Magyar Közlöny 2021. május 18 -i 91. számában kihirdetésre került a 254/2021. (V.18.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) a nyugellátások és egyes más ellátások 2021. június havi kiegészítő emeléséről.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A Kormányrendelet szerint a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (6) bekezdése alapján 2021. június 1-jétől 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal fel kell emelni a nyugellátások és egyes más ellátások összegét.

A kiegészítő emelést az indokolja, hogy a felülvizsgált makrogazdasági folyamatok alapján a fogyasztói árindex 2021. évben várhatóan a januári 3 százalékos mértékű nyugdíj emelésnél nagyobb mértékben fog emelkedni.

A júniusi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke 0,6 százalék januárig visszamenőlegesen.

Az emelés hivatalból történik, azt kérelmezni nem kell.

Ha a jogosult több nyugdíjemelésre jogosító nyugellátásban, vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban is részesül, a kiegészítő nyugdíjemelést ezen ellátásokra külön-külön kell kiszámítani.

Az özvegyi nyugdíj, illetve a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.

Nemzetközi vonatkozású nyugdíjaknál (szociális biztonsági tárgyú nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított, a Kormányrendelet alapján emelendő ellátás esetén) a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.

A kiegészítő nyugdíjemelésre jogosultakon (saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, és a nyugellátásokkal egy tekintet alá eső ellátásokban részesülők) túl részesülnek a kiegészítő emelésben fenti Kormányrendeletben meghatározott más ellátások jogosultjai is.

Így megilleti a kiegészítő emelés a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rokkantsági járadékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban, a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó kormányrendelet alapján a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, házastársi pótlékban, vagy házastárs után járó jövedelem pótlékban részesülőket is.

A Kormányrendelet alapján emelendő, 2021. júniusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítania a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának. a 2021. évi folyósítási naptárban meghatározott időpontban.

A 2021. január-június hónapokra járó kiegészítő emelés összegét a júniusra járó ellátással egyidejűleg egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A Kormányrendelet rendelkezik néhány további ellátás emelendő összegéről is. Igy például a rokkantsági járadék havi összege a kiegészítő emeléssel 40.555 forintra emelkedik.

Az emelés a korábban kifizetett tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás 2021. évi egyheti összegére is jár.Kapcsolódó cikkek