Melyik országban a legjobb a nyugdíj?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Norvégiában 1797 euró a nyugdíj szemben Ukrajnával, ahol mindössze 110 euró, mi a régióban sereghajtók vagyunk – derül ki a Picordi .com elemzéséből.

Magyarországon a KSH legújabb adatai szerint az öregségi nyugdíjat 2.028.758 személy kapja, és az átlag öregségi nyugdíj összege nettó 150.571 Ft, ami 413 €-nak felel meg. Ezzel a 23. helyen áll az öregségi nyugdíj nettó összegével, megelőzve többek közt Kínát, Lettországot, Horvátországot, de Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Csehország mögött szerepel.

A tanulmányban szereplő országok közül Albániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában a legrosszabb a nyugdíjasok helyzete. Az összehasonlíthatóság kedvéért létrehozott példa élelmiszerkosár a nyugdíj 72,8%-át, 76,7%-át, illetve 84,9%-át emészti fel.

A Picodi.com elemzői azt vizsgálták, hogy milyen nyugdíjasnak lenni a világ 44 országában, összehasonlítva a nettó öregségi nyugdíjak összegét az adott ország élelmiszer áraival. Az élelmiszerkosár a WHO idős emberek táplálkozására vonatkozó ajánlásainak átlagát tartalmazza. Magyarországon a vásárlói kosár értéke 2022-ben 50.110 forintot tesz ki, így a 150.571 forintos nyugdíj 33.3 százaléka. Ebből a szempontból is vezet Norvégia 13,4 százalékos arányával, de minket előz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia is.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Mit jelent az öregségi résznyugdíj?

Öregségi résznyugdíjra az a személy jogosult, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, és legalább húsz helyett legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik.

2023. május 25.

A diákmunka és a nyugdíj kapcsolata

Áttekintjük, milyen kapcsolatban áll a diákmunka és a nyugdíj, mikor szerez szolgálati időt a dolgozó diák, és mikor nem.