Melyik országban a legjobb a nyugdíj?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Norvégiában 1797 euró a nyugdíj szemben Ukrajnával, ahol mindössze 110 euró, mi a régióban sereghajtók vagyunk – derül ki a Picordi .com elemzéséből.

Magyarországon a KSH legújabb adatai szerint az öregségi nyugdíjat 2.028.758 személy kapja, és az átlag öregségi nyugdíj összege nettó 150.571 Ft, ami 413 €-nak felel meg. Ezzel a 23. helyen áll az öregségi nyugdíj nettó összegével, megelőzve többek közt Kínát, Lettországot, Horvátországot, de Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Csehország mögött szerepel.

A tanulmányban szereplő országok közül Albániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában a legrosszabb a nyugdíjasok helyzete. Az összehasonlíthatóság kedvéért létrehozott példa élelmiszerkosár a nyugdíj 72,8%-át, 76,7%-át, illetve 84,9%-át emészti fel.

A Picodi.com elemzői azt vizsgálták, hogy milyen nyugdíjasnak lenni a világ 44 országában, összehasonlítva a nettó öregségi nyugdíjak összegét az adott ország élelmiszer áraival. Az élelmiszerkosár a WHO idős emberek táplálkozására vonatkozó ajánlásainak átlagát tartalmazza. Magyarországon a vásárlói kosár értéke 2022-ben 50.110 forintot tesz ki, így a 150.571 forintos nyugdíj 33.3 százaléka. Ebből a szempontból is vezet Norvégia 13,4 százalékos arányával, de minket előz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia is.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 16.

Így lehet rokkantsági ellátásból nyugdíj

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése nemcsak azok számára nyitja meg a nyugdíj-igénylés lehetőségét, akik megelőzőleg folyamatosan dolgoztak. Megnyílik ez a lehetőség azok számára is, akik egészségi állapotuk miatt rokkantsági ellátásban részesülnek.

2024. május 13.

Árvaellátás unoka és testvér részére

A hozzátartozói nyugellátások között van néhány ritkábban előforduló, kevésbé ismert hozzátartozó nyugellátás is. Az egyik ilyen ellátás az árvaellátás keretében található: az unoka, illetve a testvér árvaellátása, a másik a szülői nyugdíj.