Nem csökkennek az özvegyi nyugdíjak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak.


A parlament hétfőn 336 igen szavazattal, 7 ellenében fogadta el az erről szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés egy júliusban elfogadott törvényben rendelkezett arról, hogy aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől csökkentik. A most elfogadott módosítás értelmében azoknak, akik 2011. december 31-én özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek, vagy az özvegyi nyugdíj folyósítására tekintettel az átmeneti járadékot, rendszeres szociális járadékot szüneteltették, az özvegyi nyugdíját változatlan összegben folyósítják, vagyis az nem csökken annak az öregségi, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjnak a harminc százalékára, amely az elhunytat halála időpontjában megillette vagy megillette volna.

A nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az erről szóló határozatokat vissza kell vonni.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábban azt mondta: jogalkotási hiba történt, a személyi felelősséget a nyugdíjbiztosítónál és a minisztériumban is vizsgálják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a parlament döntése értelmében változatlan marad vagy emelkedik az özvegyi nyugdíjuk azoknak, akik 2011. december 31-én az özvegyi nyugdíj mellett átmeneti járadékban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek. A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével az özvegyi nyugdíjra és a korábbi rendszeres szociális járadékra jogosultak között vannak olyanok is, akik számára magasabb összegű ellátást jelentett az ez év január elsejétől hatályos törvényi változás. Ők – szeptember elsejéig visszamenőleg – a magasabb összegű ellátást fogják megkapni. Ez a változás összesen 8827 embert érint.

A parlament által most elfogadott módosítás azonban nem érinti azokat, akiknek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, illetve az özvegyi nyugdíját 2012. január elseje után állapították meg. Számukra a teljes összegű rokkantsági, rehabilitációs ellátás mellett csak 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj folyósítható.

A szociális államtitkárság kiemelte: „a rokkantsági rendszer átalakításának egyik legfontosabb célja, hogy a megváltozott munkaképességűek közül azok, akik dolgozni tudnak, minél többen részesülhessenek komplex rehabilitációban és ezáltal visszatérhessenek a munkaerőpiacra”.

(forrás: MTI)

Tervezzen az őszre Hungary Cardért!

Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!

Rendezvénynaptárért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Diákmunka: hogyan lehet dolgozni árvaellátás mellett?

A nyári iskolai szünetben sok diák dolgozik rövidebb, hosszabb ideig. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy árvaellátásban részesülő diák esetén a keresőtevékenység befolyásolja-e az árvaellátás folyósítását.