Szolgálati idő: nem egyszerű az elektronikus adategyeztetés

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2013. június 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2013. január 1-től megszüntették a Szolgálati idő elismerési kérelmet. A nyugellátásra jogosító szolgálati idő, vagy egyéb kedvezményt biztosító időtartam megállapítására elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) van lehetőség, ami azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Segítünk eligazodni.


Az elmúlt években – mielőtt valaki nyugdíjba ment, – benyújtott a Nyugdíjfolyósító igazgatósághoz egy ún. Szolgálati idő elismerési kérelmet annak érdekében, hogy egyrészt megállapítsák a foglalkoztatott szolgálati idejét, amely a nyugdíjhoz szükséges, másrészt kiderüljön, hogy mely időszakokról nem rendelkezik adatokkal az Igazgatóság.

2013. január 1-től megszüntették a Szolgálati idő elismerési kérelmet. Ettől az időponttól a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, vagy egyéb kedvezményt biztosító (nők kedvezményes nyugdíjára, korkedvezményre, átmeneti bányászjáradékra, balettművészeti életjáradékra jogosító) időtartam megállapítására elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) van lehetőség.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/B.§-a értelmében a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaira és kereseteire, jövedelmeire vonatkozó, nyilvántartásba bejelentett adatokat a biztosítottal, volt biztosítottal hatósági eljárás keretében egyezteti.

Ezt lehet kérelmezni, illetve ettől az évtől a fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai a törvényben meghatározott rend szerint hivatalból kezdeményezik. Hivatalból az 1955. és 1959. között született biztosítottakkal történő adategyeztetési eljárások indulnak. E korcsoport számára az adatok tisztázása 2013. január 1. és 2014. december 31. között történik. Az 1960-ban vagy azt követően született biztosítottak esetében az egyeztetési eljárást 2015. január 1-jétől ötéves korcsoportonként indítják meg.

Problémaként jelentkezik, hogy azokra nem gondoltak, akik születési időpontjuk miatt (például: 1951-ben születettek) előbb mehetnek öregségi nyugdíjba. Ezért az ő számukra határozottan javasolt, hogy mielőbb maguk kérelmezzék az egyeztetési hatósági eljárást.

Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező biztosítottak (volt biztosítottak, jelenleg esetleg munkanélküliek) a www.onyf.hu vagy a www.magyarorszag.hu internetes honlapon, az erre a célra rendszeresített nyomtatvány letöltésével nyújthatnak be kérelmet.

A nyomtatványt az ún. ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Program segítségével lehet elkészíteni, amely program a NAV honlapjáról is letölthető, de a nyomtatvány nincs az adóhatóság honlapján csak a kitöltő program.

Az onyf.hu-n  honlapon célszerű kezdeni. Jobb oldalon találják az „adategyeztetés” lehetőségét, amelyre kattintva be kell lépni az ügyfélkapun, és akkor olvashatnak egy tájékoztatót. Az egyeztetési eljárás célja, hogy a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában szereplő, a biztosítottra vonatkozó, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyairól és kereseteiről, jövedelmeiről tájékoztatást kapjon a nyugdíjba készülő magánszemély, illetve a közölt adatok jóváhagyása esetén megtörténjen azok teljes körű nyilvántartásba vétele, a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba történő bejegyzése. Az eljárás célja továbbá, hogy – kérésre – az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, beszerzésére is sor kerüljön.

A tájékoztató lap alján be kell írni a TAJ számunkat.

A jobb felső sarokban találjuk a Felhasználói útmutatót, amely technikai leírást tartalmaz az egyeztetési eljárás kezdeményezéséhez. Az egyik lehetőség szerint a www.onyf.hu honlapról indulhatunk. A másik lehetőség a www.magyarorszag.hu honlapról történő indulás.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A két út egy idő után azonossá válik, s ezt legalább egyértelműen leírják. A könyvelők számára – akik az Abev Java programmal küldik be az adóbevallásokat és más adatszolgáltatási nyomtatványokat – kicsit riasztó lehet, hogy most az Abev-et kell letölteniük, ezért számukra biztosabb talán az onyf.hu-ról történő indulás, mert így könnyebb elfeledkezni az adóbevallások technikai lépéseiről.

Az ügyfélkapus regisztráció megléte nélkül azonban nem indítható adategyeztetési kérelem. Az Ügyfélkapun keresztül beküldhető nyomtatványok 2013. június 11-től módosultak!

A TAJ-számtól továbblépve megjelennek az alapadataink, melyet követően ki kell választani azt a nyomtatványt, amelyet használni kívánunk (Kérelem adategyeztetési eljárás iránt). Akinek van adóbevallás kitöltő programja a gépén, annál egyből letöltődik a nyomtatvány. Mégpedig oda, ahol a többi bevallási nyomtatvány is megtalálható. Akinek nincs kitöltő programja, annak az ÁNYK linkre kell kattintania és azt letöltenie előbb. Ezt követheti a nyomtatvány letöltése.

Megkeresve a kitöltő programot, megnyitva megtaláljuk benne az “ONYFKIERT_KERELEM” jelű nyomtatványt, a bal felső sarokban az adatok/új nyomtatvány úton kiválaszthatjuk és megnyithatjuk a nyomtatványt. Ezután jön a kitöltés, a nyomtatvány csak az alábbi alapadatainkat tartalmazza:

  • név (ha volt előző név, azt nincs hová beírni)
  • születési név
  • anyja neve
  • TAJ szám
  • kérelmező neme
  • születési hely és idő
  • lakóhely
  • levelezési cím
  • telefonszám, e-mail cím.

Ezt nyomtassuk ki magunknak és küldjük be a Felhasználói útmutatóban leírtak szerint.


Kapcsolódó cikkek:


Kereseti korlát tb-ellátásoknál: van, ahol maradt, van ahol megszűnt
2021. január 18.

A társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások folyósítása melletti munkavégzés, keresőtevékenység egyes ellátásoknál nem korlátozott (például öregségi nyugdíj), más esetben összeghatárhoz kötött (például korhatár előtti ellátás), néhány esetben időkorláttal érintett (például nagyszülői gyes).

Babaváró támogatás: az örökbefogadók is megkaphatják
2021. január 7.

A 2019. július elseje előtt született gyermeket örökbefogadó családoknak is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Facebook-oldalán.

Nincs új minimálbér – így alakulnak a tb-ellátások
2021. január 7.

Azoknál az ellátásoknál, amelyeket érint a minimálbér aktuális összege, igen nagy jelentősége van annak, hogy milyen időpontban érvényes minimálbért kell figyelembe venni. Ez az időpont egyes esetekben a naptári év első napján érvényes minimálbér, máskor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér.