Szolgálati idő: nem egyszerű az elektronikus adategyeztetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2013. január 1-től megszüntették a Szolgálati idő elismerési kérelmet. A nyugellátásra jogosító szolgálati idő, vagy egyéb kedvezményt biztosító időtartam megállapítására elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) van lehetőség, ami azonban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Segítünk eligazodni.


Az elmúlt években – mielőtt valaki nyugdíjba ment, – benyújtott a Nyugdíjfolyósító igazgatósághoz egy ún. Szolgálati idő elismerési kérelmet annak érdekében, hogy egyrészt megállapítsák a foglalkoztatott szolgálati idejét, amely a nyugdíjhoz szükséges, másrészt kiderüljön, hogy mely időszakokról nem rendelkezik adatokkal az Igazgatóság.

2013. január 1-től megszüntették a Szolgálati idő elismerési kérelmet. Ettől az időponttól a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, vagy egyéb kedvezményt biztosító (nők kedvezményes nyugdíjára, korkedvezményre, átmeneti bányászjáradékra, balettművészeti életjáradékra jogosító) időtartam megállapítására elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) van lehetőség.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/B.§-a értelmében a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaira és kereseteire, jövedelmeire vonatkozó, nyilvántartásba bejelentett adatokat a biztosítottal, volt biztosítottal hatósági eljárás keretében egyezteti.

Ezt lehet kérelmezni, illetve ettől az évtől a fővárosi és megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai a törvényben meghatározott rend szerint hivatalból kezdeményezik. Hivatalból az 1955. és 1959. között született biztosítottakkal történő adategyeztetési eljárások indulnak. E korcsoport számára az adatok tisztázása 2013. január 1. és 2014. december 31. között történik. Az 1960-ban vagy azt követően született biztosítottak esetében az egyeztetési eljárást 2015. január 1-jétől ötéves korcsoportonként indítják meg.

Problémaként jelentkezik, hogy azokra nem gondoltak, akik születési időpontjuk miatt (például: 1951-ben születettek) előbb mehetnek öregségi nyugdíjba. Ezért az ő számukra határozottan javasolt, hogy mielőbb maguk kérelmezzék az egyeztetési hatósági eljárást.

Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező biztosítottak (volt biztosítottak, jelenleg esetleg munkanélküliek) a www.onyf.hu vagy a www.magyarorszag.hu internetes honlapon, az erre a célra rendszeresített nyomtatvány letöltésével nyújthatnak be kérelmet.

A nyomtatványt az ún. ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Program segítségével lehet elkészíteni, amely program a NAV honlapjáról is letölthető, de a nyomtatvány nincs az adóhatóság honlapján csak a kitöltő program.

Az onyf.hu-n  honlapon célszerű kezdeni. Jobb oldalon találják az „adategyeztetés” lehetőségét, amelyre kattintva be kell lépni az ügyfélkapun, és akkor olvashatnak egy tájékoztatót. Az egyeztetési eljárás célja, hogy a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában szereplő, a biztosítottra vonatkozó, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyairól és kereseteiről, jövedelmeiről tájékoztatást kapjon a nyugdíjba készülő magánszemély, illetve a közölt adatok jóváhagyása esetén megtörténjen azok teljes körű nyilvántartásba vétele, a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba történő bejegyzése. Az eljárás célja továbbá, hogy – kérésre – az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, beszerzésére is sor kerüljön.

A tájékoztató lap alján be kell írni a TAJ számunkat.

A jobb felső sarokban találjuk a Felhasználói útmutatót, amely technikai leírást tartalmaz az egyeztetési eljárás kezdeményezéséhez. Az egyik lehetőség szerint a www.onyf.hu honlapról indulhatunk. A másik lehetőség a www.magyarorszag.hu honlapról történő indulás.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A két út egy idő után azonossá válik, s ezt legalább egyértelműen leírják. A könyvelők számára – akik az Abev Java programmal küldik be az adóbevallásokat és más adatszolgáltatási nyomtatványokat – kicsit riasztó lehet, hogy most az Abev-et kell letölteniük, ezért számukra biztosabb talán az onyf.hu-ról történő indulás, mert így könnyebb elfeledkezni az adóbevallások technikai lépéseiről.

Az ügyfélkapus regisztráció megléte nélkül azonban nem indítható adategyeztetési kérelem. Az Ügyfélkapun keresztül beküldhető nyomtatványok 2013. június 11-től módosultak!

A TAJ-számtól továbblépve megjelennek az alapadataink, melyet követően ki kell választani azt a nyomtatványt, amelyet használni kívánunk (Kérelem adategyeztetési eljárás iránt). Akinek van adóbevallás kitöltő programja a gépén, annál egyből letöltődik a nyomtatvány. Mégpedig oda, ahol a többi bevallási nyomtatvány is megtalálható. Akinek nincs kitöltő programja, annak az ÁNYK linkre kell kattintania és azt letöltenie előbb. Ezt követheti a nyomtatvány letöltése.

Megkeresve a kitöltő programot, megnyitva megtaláljuk benne az „ONYFKIERT_KERELEM” jelű nyomtatványt, a bal felső sarokban az adatok/új nyomtatvány úton kiválaszthatjuk és megnyithatjuk a nyomtatványt. Ezután jön a kitöltés, a nyomtatvány csak az alábbi alapadatainkat tartalmazza:

  • név (ha volt előző név, azt nincs hová beírni)
  • születési név
  • anyja neve
  • TAJ szám
  • kérelmező neme
  • születési hely és idő
  • lakóhely
  • levelezési cím
  • telefonszám, e-mail cím.

Ezt nyomtassuk ki magunknak és küldjük be a Felhasználói útmutatóban leírtak szerint.


Kapcsolódó cikkek