Változások a TB-kifizetőhelyeknél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 100 fős munkavállalói létszám feletti cégeknél a pénzkifizetéssel járó TB szolgáltatásokat a munkáltatónak kell elbírálnia, kifizetnie. A nagy munkáltatókat érintő táppénz, CSED, GYED, GYES, GYET ellátásokban változások jönnek.

A nagyobb, 100 fő feletti munkáltatóknál a bérszámfejtési feladatok részeként kell a dolgozók táppénz, csed, gyed ellátását is megoldani. Minden olyan TB-ellátás ebbe a körbe tartozik, amely a munkavállaló a biztosítási jogviszonya alapján juttatandó. Szeretnénk néhány fontos részletre, hibára felhívni a figyelmet ezekkel a ellátásokkal kapcsolatban!

1. Új orvosi igazolás

2021. január 1-jétől került használatba az új, egységes formátumú keresőképtelenségi igazolás, amelynek elnevezése „Orvosi igazolás keresőképtelen állományról”, vagy szakmai berkekben az 5. számú melléklet. Ezzel egy csapásra megszüntetésre kerültek a régi típusú rózsaszínszínű nyomtatványok. Az új formátumú nyomtatvány egyfelől elérhető az egészségbiztosító által biztosított nyomtatványként, másrészt – mivel ezeken a nyomtatványokon már nem szerepel sorszám -, az orvosok és az egészségügyi szolgáltatók is előállíthatják, figyelve az igazolás tartalmi elemeinek megtartására!

  • Az új típusú keresőképtelenségi igazolást legalább 2 hetenként ki kell állítania az orvosnak, abban az esetben, ha a biztosított keresőképtelenségi időszaka a 2 hetet meghaladja.
  • A nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban kiemelendő a „Munkaköre” rovat, amelynek kulcsszerepe van akkor, ha az adott munkavállaló egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Ilyenkor a táppénz igényét csak akkor lehet külön-külön mindegyik jogviszonyában elszámolni, ha a biztosított rendelkezik a megfelelő számú eredeti orvosi igazolással. Beazonosítása a munkaköre alapján történik!
  • A második rész vonatkozik a gyermekápolás miatti táppénzre, kitöltésére akkor van szükség, ha a biztosított a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja.
  • A harmadik résznél kell megadni a biztosított táppénzes időszakra vonatkozó lényeges elemeket, mint például a keresőképtelenség időtartamát, a keresőképtelenség kódját vagy a keresőképessé válás idejét.
  • A keresőképtelenségi igazolás záró részében kell feltüntetni a nyomtatványt kiállító orvos hitelességét igazoló adatait. Ezek az adatok elengedhetetlenek az orvosi igazolás elszámolása érdekében.

A hatályos kormányrendelet* nem tartalmaz türelmi időszakot az új orvosi igazolások tekintetében, vagyis kizárólag csak az új formátumú nyomtatványon lehet igazolni a keresőképtelenséget!

2. GYED, GYES, GYET meghosszabbítása – TB-kifizetőhelynél plusz adatszolgáltatás

Ismét meghosszabbításra kerülnek egyes egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások a veszélyhelyzet ideje alatt. A kihirdetett 128/2021. (III. 13.) kormányrendelet értelmében azon gyermekgondozási díj ellátások, gyermekgondozást segítő ellátások és gyermeknevelési támogatásban részesülők, akiknek 2021. március 14-én vagy az azt követő időszakban szűnne meg az ellátásuk, automatikusan meghosszabbításra kerülnek 2021. április 7-ig.

A jogosultságok továbbfolyósítására, tehát nem kell külön kérelmet benyújtani az érintetteknek az illetékes szakhatóságok felé, mert a rendeletben foglaltak hivatalból kerülnek megállapításra.

Viszont ugyanazon gyermekre vonatkozóan most is csak egy ellátásban részesülhet a biztosított! Vagyis a gyermekgondozási díj folyósítási idejére nem részesülhet még gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban is.

A társadalombiztosítási kifizetőhelyek szempontjából nem kell külön határozatot hozni az ellátások meghosszabbításról, azonban a havi egészségbiztosítási statisztika terén plusz adatszolgáltatást kell végezni.

3. CSED-igénylés – milyen dokumentum kell a TB-kifizetőhelynek?

A csecsemőgondozási díj igénylése során az új táppénzes igazolás már nem használható a szülés várható idejének igazolására. A régi nyomtatvány erre lehetőséget adott az orvosoknak – mivel a „terhességi állományba vételről” elnevezés szerepelt az igazoláson. Ezzel szemben az új igazoláson már csak a betegség miatti keresőképtelenségi időszak kerülhet lejelentésre, ez a dokumentum másra nem alkalmazható.

A CSED igényléséhez jelenleg egy külön igazolást kell kiállítania az orvosnak, amely az alábbi adatokat tartalmazza:

  • személyi adatok (a várandós nő neve, születési dátuma, anyja neve, TAJ-száma, lakcíme),
  • a szülés várható ideje,
  • az igazolás kiállításának dátuma,
  • az orvos adatai (a kiállító szolgálat kódja, az orvos aláírása, bélyegzőlenyomata).

Mind a TB-kifizetőhelyi feladatot helyben ellátó munkáltatók, mind a kiszervezett TB-kifizetőhelyi szolgáltatást ellátók munkáját segíti, az az érvényben lévő szabályozás, mely szerint a táppénzes igazolásokat elektronikus úton is be lehet nyújtani. Ennek feltétele, hogy a jogszabályban szereplő tartalmi elemek és az orvos által igazolt hitelesség megfelelő legyen!

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágának vezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. december 15.

Végleges a minimálbér összege

A korábbiakban már közzétett értékeket fogadták el a tárgyalófelek, azaz 16%-kal emelkedik a minimálbér és 14%-kal a garantált bérminimum. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén született megálladodást.

2022. október 21.

Szeptemberben többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere

Szeptemberben 181 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere az egy évvel korábbi 391,3 milliárd forint deficittel szemben. A bevételek 22,0 százalékkal meghaladták, a kiadások 12,0 százalékkal elmaradtak a tavaly szeptemberitől – derül ki a Pénzügyminisztérium pénteken közzétett részletes tájékoztatójából.