Nyári munkakezdés, magasabb nettó fizetés!


25 év alatti fiatalok, első házasok és szülők. Mi a közös bennük? Mindegyikük élhet a munkaviszonyukhoz köthető adókedvezménnyel. De nem mindegy mikor és hogyan! A JobGroup célja az, hogy a letölthető anyaguk böngészésével átfogó kép et adjanak az  adókedvezményekről. 

A közérthető letölthető anyagban a JobGroup Munkaügyi üzletágvezetője, Horváthné Dezső Margit bemutat hat olyan adókedvezményt, amellyel gyakran találkoznak a magyar munkavállalók és hasznos lehet megismerni és megérteni őket.

  1. 25 év alattiak adóalap mentesség
  2. Első házasok adóalap-kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák adóalap mentessége
  4. Családi adó- és járulékkedvezmény
  5. Négy vagy több gyermekes anyák adóalap-mentessége
  6. Személyi adóalap-kedvezmény (súlyos fogyatékosságot jelentő tartós betegség esetén)

Ha idén nyáron érettségizett, vafy diplomázott, 25 év alatti, akkor nagy eséllyel jogosult a 25 év alattiak adóalap mentességére. Ez lehetővé teszi, hogy a szerződésben szereplő bruttó bér egyenlő legyen a kézhez kapott nettó bérrel, ami komoly plusz bevételt jelenthet.

De kinek jár pontosan, meddig és milyen mértékeben ez az adóalap mentesség? Mi a helyzet akkor, ha már nem egy egész évig 25 éves? Most ezekre a kérdésekre kap választ

25 év alattiak adóalap menetessége 2022-től

A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséhez a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), összevont adóalapba tartozó jövedelmek – az SZJA törvényben meghatározottak szerint – vehetőek figyelembe

Ki jogosult igénybe venni?

Az adókedvezményre minden 25 év alatti fiatal jogosult, aki munkát végez és a fentiek szerint jövedelmet kap.

A kedvezmény mértéke

2023-ban az adóalap-kedvezmény összege – jogosultsági hónaponként – 499 952 Ft, vagyis havonta 74 993 Ft adómegtakarítás realizálható maximálisan.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, vagy éppen 25 éves (utoljára a 25. életév betöltésének hónapja).

Amennyiben a 25 év alatti fiatalok kedvezményére való jogosultsága az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett, összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelem másként nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

Hol érhető el?

2022. január 1-től kiegészült az SZJA törvény a 29/F. §-sal, vagyis a 25 év alattiak adómentességével.

Mikor érvényesíthető?

Fontos szabály, hogy a 25 év alattiak esetében a munkáltató – a dolgozó kora alapján – automatikusan köteles az adómentességet számításba venni. Amennyiben a 25 év alatti munkavállaló mégis egyösszegben, adóbevallásában szeretné az adóvisszatérítést visszakapni, akkor erről kell nyilatkozatot tennie a munkáltatója felé.

Anyagunkból kiemeltük a 25 év alattiak adóalap mentességére vonatkozó részeket, hiszen a nyári időszak kezdetével a frissen érettségiző, diplomázó fiatalok számára ez a legaktuálisabb kedvezmény. A teljes letölthető anyag itt érhető el: https://bit.ly/adokedvezmenyek_2023_jobgroup

Forrás: JobGroup  sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.