Nyári munkakezdés, magasabb nettó fizetés!


25 év alatti fiatalok, első házasok és szülők. Mi a közös bennük? Mindegyikük élhet a munkaviszonyukhoz köthető adókedvezménnyel. De nem mindegy mikor és hogyan! A JobGroup célja az, hogy a letölthető anyaguk böngészésével átfogó kép et adjanak az  adókedvezményekről. 

A közérthető letölthető anyagban a JobGroup Munkaügyi üzletágvezetője, Horváthné Dezső Margit bemutat hat olyan adókedvezményt, amellyel gyakran találkoznak a magyar munkavállalók és hasznos lehet megismerni és megérteni őket.

  1. 25 év alattiak adóalap mentesség
  2. Első házasok adóalap-kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák adóalap mentessége
  4. Családi adó- és járulékkedvezmény
  5. Négy vagy több gyermekes anyák adóalap-mentessége
  6. Személyi adóalap-kedvezmény (súlyos fogyatékosságot jelentő tartós betegség esetén)

Ha idén nyáron érettségizett, vafy diplomázott, 25 év alatti, akkor nagy eséllyel jogosult a 25 év alattiak adóalap mentességére. Ez lehetővé teszi, hogy a szerződésben szereplő bruttó bér egyenlő legyen a kézhez kapott nettó bérrel, ami komoly plusz bevételt jelenthet.

De kinek jár pontosan, meddig és milyen mértékeben ez az adóalap mentesség? Mi a helyzet akkor, ha már nem egy egész évig 25 éves? Most ezekre a kérdésekre kap választ

25 év alattiak adóalap menetessége 2022-től

A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséhez a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), összevont adóalapba tartozó jövedelmek – az SZJA törvényben meghatározottak szerint – vehetőek figyelembe

Ki jogosult igénybe venni?

Az adókedvezményre minden 25 év alatti fiatal jogosult, aki munkát végez és a fentiek szerint jövedelmet kap.

A kedvezmény mértéke

2023-ban az adóalap-kedvezmény összege – jogosultsági hónaponként – 499 952 Ft, vagyis havonta 74 993 Ft adómegtakarítás realizálható maximálisan.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, vagy éppen 25 éves (utoljára a 25. életév betöltésének hónapja).

Amennyiben a 25 év alatti fiatalok kedvezményére való jogosultsága az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett, összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelem másként nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

Hol érhető el?

2022. január 1-től kiegészült az SZJA törvény a 29/F. §-sal, vagyis a 25 év alattiak adómentességével.

Mikor érvényesíthető?

Fontos szabály, hogy a 25 év alattiak esetében a munkáltató – a dolgozó kora alapján – automatikusan köteles az adómentességet számításba venni. Amennyiben a 25 év alatti munkavállaló mégis egyösszegben, adóbevallásában szeretné az adóvisszatérítést visszakapni, akkor erről kell nyilatkozatot tennie a munkáltatója felé.

Anyagunkból kiemeltük a 25 év alattiak adóalap mentességére vonatkozó részeket, hiszen a nyári időszak kezdetével a frissen érettségiző, diplomázó fiatalok számára ez a legaktuálisabb kedvezmény. A teljes letölthető anyag itt érhető el: https://bit.ly/adokedvezmenyek_2023_jobgroup

Forrás: JobGroup  sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

2023. október 2.

Hamis telefontartozékokat foglalt le és semmisített meg a NAV

Hamis telefontartozékokat – töltőkábeleket, adaptereket és csatlakozókat – foglaltak le és semmisítettek meg a pénzügyőrök egy Hajdú-Bihar vármegyei üzlet raktárában – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.