Mindjárt itt van a napon belül online átutalás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 1-jétől néhány órán belül megérkeznek a címzetthez az elektronikusan benyújtott banki átutalások. A napközbeni átutalás rendszerét jelenleg az éles üzemnek megfelelő forgalommal tesztelik, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy július 1-től zökkenőmentes lesz az átállás – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez – emlékeztet közleményében a jegybank.

Az elmúlt csaknem két évben az érintett szereplők – GIRO Zrt., hitelintézetek, MNB – folyamatosan fejlesztették a rendszereket annak érdekében, hogy az ügyfelek hibamentesen működő szolgáltatást kapjanak. A tesztek eddigi eredményei azt mutatják, hogy július 1-től zökkenőmentes lesz az átállás a napközbeni átutalás rendszerére.

A korszerűbb rendszer előnye, hogy elegendő az esedékesség napján utalni, és a napon belül megkapott pénzt ugyanazon a napon belül további fizetésekre is fel lehet majd használni. Ezen kívül az ügyfelek egy átutaláshoz kapcsolódóan a jelenleginél több adatot tudnak közölni és fogadni, amely főleg a vállalatoknak kedvező.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.