Ugrásszerűen nőtt a táblagép piac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly az eladott táblagépek száma 180 százalékkal, 210 ezerre nőtt, főként az év második felében piacra belépő számos márkának és az alacsony áraknak köszönhetően – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.


Érték alapon a növekedés mérsékeltebb volt, az összes eladott tablet értéke 2012-ben 80 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A GfK értékelése szerint a teljes eladási érték szerényebb dinamikájú növekedésének hátterében a piac alacsony árkategóriájú modellek felé való elmozdulása áll. Míg 2012 januárjában az értékesített készülékek átlagára 140 ezer forint körül alakult, addig ez az érték 2012 decemberében már csupán 55 ezer forint volt.

Az átlagárak drasztikus csökkenését az okozta, hogy míg a 2012. év elején a piacot két nagy márka prémiumtermékei uralták, addig az év második felében rengeteg új márka jelent meg, amelyek többsége éppen a legalsó árkategóriát célozta meg – közölte a piackutató cég.

Adataik szerint a magyar táblagép piacon 2012 decemberében már több mint 40 gyártó képviseltette magát. A legnépszerűbb készülékek az alacsonyabb árkategóriákban találhatók: a 60 ezer forintig terjedő árszegmens a teljes piac több mint 70 százalékát jelentette 2012 decemberében darabszám alapon – írja közleményében a GfK Hungária Piackutató Intézet.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.