A történelem legnagyobb kibertámadása zajlik


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a „történelem legnagyobb kibertámadása” miatt – írja a BBC. A támadást állítólag egy spam-ellenes csoport és egy weboldal szolgáltató vállalat között kirobbant ellenségeskedés váltotta ki.


A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet email szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben felvette „fekete listájára” a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is. A Cyberbunker saját állítása szerint pedofil pornográfiával és terrorizmussal kapcsolatos tartalom kivételével bármilyen témával foglalkozó weboldalaknak otthont ad szerverein.

Egy, magát a Cyberbunker szóvivőjeként azonosító személy BBC-hez eljuttatott üzenetében azzal vádolta meg a Spamhaust, hogy visszaél pozíciójával és nem lenne szabad megengedni, hogy a szervezet döntse el „mi történhet az interneten és mi nem”. A Cyberbunker a BBC megkeresésére nem válaszolt. A Spamhaus viszont azt állítja hogy a Cyberbunker kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával kibertámadást indított ellene.

Steve Linford a Spamhaus igazgatója „példátlan méretűnek” nevezte a társaság ellen indított támadást. „Már több mint egy hete tart” – mutatott rá. „De még talpon vagyunk (…) mérnökeink emberfeletti erőfeszítéseket tesznek (…) egy ilyen támadás már mindenki mást leterített volna” – mondta. Összehasonlításképpen nagyobb bankok weboldalait már másodpercenként 50 gigabites adatforgalommal is ki lehet szorítani az internetről, a Spamhaus elleni támadás viszont estenként elérte a másodpercenkénti 300 gigabites adatforgalmi mennyiséget is.

Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy már öt ország kiberbiztonsági hatóságai vizsgálják a Spamhaus DNS (Domain Name System) szerverei ellen irányuló DDoS (Distributed Denial of Service) támadást, amelynek lényege, hogy célzott adatforgalommal próbálja elérhetetlenné tenni mások számára a szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.

A Spamhaus szolgáltatásai számos nagy internetes szolgáltató vállalat veszi igénybe, melyek közül többen a segítségére siettek a támadás kivédésében. Steve Linford elmodta, hogy például a Google is segítséget nyújt számára a „forgalom felvételében”.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.