NAV figyelő, 29. hét: bejelenteni a bejelentőt

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A pénzmosás elleni szabályok szigorodásáról, s sok más egyébről tájékoztatott múlt héten a NAV.
 

1.„Köszönjük” Al Capone!

Al Capone volt, aki az illegális üzleteiből szerzett bevételeit más legális üzletein – pl. önkiszolgáló mosodákon – futtatta át, és mosta így tisztára. Sőt egyes esetekben valóban a frissen nyomott hamis bankókat is a saját mosodájában rakta be egy Eco programra, hogy azok használt hatást keltsenek majd a fizetéskor. Ez azonban napjainkra természetesen bőven túl haladt ezen, és nem kis fejfájást okoz a hatóságoknak és az alábbi körbe tartozó szolgáltatóknak a kapcsolódó preventív szabályok miatt.

A pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltató köteles kijelölni egy vagy több személyt, akik a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda számára küldött bejelentések továbbításáért felelősek. Többnyire a bankok, pénzváltók, ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók kötelesek a törvény által előírt bejelentésnek eleget tenni. A bejelentési feladatokat ellátó személy nevéről, beosztásáról a tájékoztatást 2017. július 26-ig kell megtenni. Azon szolgáltatók, akik 2017. június 26-át (a törvény hatályba lépésének napja) követően kezdi meg tevékenységét, öt napon belül kell a kijelölt személy adatairól a tájékoztatást megtennie. A tájékoztatásnak ügyfélkapus regisztrációval, a VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatványon lehet eleget tenni.

http://www.nav.gov.hu/nav/fontos/Tajekoztato___A_NAV_P20170721.html

2.Tájékoztató a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítéséről

Itt tekinthető meg a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

3.Felhívás fölgáz beszerzésre

Lényeges tudnivalók az alábbi linken:

http://www.nav.gov.hu/nav/kozerdeku_adatok/altalanos_kozzeteteli_lista/3_3_mukodes/kozbeszerzes/ajanlati_felhivasok/Foldgaz_beszerzes_20170719.html

4. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Az elmúlt hét folyamán ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/korlatozo_intezkedesek/Europai_Unio_altal_elrendelt_penzugyi_vagyoni.html

5. Fémkereskedelmi piaci értékek szeptemberben

A NAV közzétette a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozópiaci értékeket, 2017. július hónapra vonatkozóan.

http://www.nav.gov.hu/data/cms439758/ATLAGAR_PUB.pdf

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pendrive

  Kamatjövedelmek adóztatásával kapcsolatos nemzetközi megállapodásokról is szó volt az Országgyűlés szerdán.

 • ellenőrzés

  10 cégből 3 figyel munkaügyeire, miközben 10 munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e az előírásoknak, munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár ez a cégek körében is köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak - írja az RSM blogja.

 • erzsébet utalvány

  Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen ígérte meg a karácsony előtt  érkező 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Nem csak azok kapják meg majd a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

 • nyíl

  Tizenhét százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest - írja az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében a BDO Magyarország és a Trenkwalder.

   

 • nyugdij

  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.