NAV figyelő, 29. hét: bejelenteni a bejelentőt

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A pénzmosás elleni szabályok szigorodásáról, s sok más egyébről tájékoztatott múlt héten a NAV.
 

1.„Köszönjük” Al Capone!

Al Capone volt, aki az illegális üzleteiből szerzett bevételeit más legális üzletein – pl. önkiszolgáló mosodákon – futtatta át, és mosta így tisztára. Sőt egyes esetekben valóban a frissen nyomott hamis bankókat is a saját mosodájában rakta be egy Eco programra, hogy azok használt hatást keltsenek majd a fizetéskor. Ez azonban napjainkra természetesen bőven túl haladt ezen, és nem kis fejfájást okoz a hatóságoknak és az alábbi körbe tartozó szolgáltatóknak a kapcsolódó preventív szabályok miatt.

A pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltató köteles kijelölni egy vagy több személyt, akik a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda számára küldött bejelentések továbbításáért felelősek. Többnyire a bankok, pénzváltók, ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók kötelesek a törvény által előírt bejelentésnek eleget tenni. A bejelentési feladatokat ellátó személy nevéről, beosztásáról a tájékoztatást 2017. július 26-ig kell megtenni. Azon szolgáltatók, akik 2017. június 26-át (a törvény hatályba lépésének napja) követően kezdi meg tevékenységét, öt napon belül kell a kijelölt személy adatairól a tájékoztatást megtennie. A tájékoztatásnak ügyfélkapus regisztrációval, a VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatványon lehet eleget tenni.

http://www.nav.gov.hu/nav/fontos/Tajekoztato___A_NAV_P20170721.html

2.Tájékoztató a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítéséről

Itt tekinthető meg a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

3.Felhívás fölgáz beszerzésre

Lényeges tudnivalók az alábbi linken:

http://www.nav.gov.hu/nav/kozerdeku_adatok/altalanos_kozzeteteli_lista/3_3_mukodes/kozbeszerzes/ajanlati_felhivasok/Foldgaz_beszerzes_20170719.html

4. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Az elmúlt hét folyamán ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/korlatozo_intezkedesek/Europai_Unio_altal_elrendelt_penzugyi_vagyoni.html

5. Fémkereskedelmi piaci értékek szeptemberben

A NAV közzétette a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozópiaci értékeket, 2017. július hónapra vonatkozóan.

http://www.nav.gov.hu/data/cms439758/ATLAGAR_PUB.pdf

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.