NAV figyelő, 29. hét: bejelenteni a bejelentőt

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A pénzmosás elleni szabályok szigorodásáról, s sok más egyébről tájékoztatott múlt héten a NAV.
 

1.„Köszönjük” Al Capone!

Al Capone volt, aki az illegális üzleteiből szerzett bevételeit más legális üzletein – pl. önkiszolgáló mosodákon – futtatta át, és mosta így tisztára. Sőt egyes esetekben valóban a frissen nyomott hamis bankókat is a saját mosodájában rakta be egy Eco programra, hogy azok használt hatást keltsenek majd a fizetéskor. Ez azonban napjainkra természetesen bőven túl haladt ezen, és nem kis fejfájást okoz a hatóságoknak és az alábbi körbe tartozó szolgáltatóknak a kapcsolódó preventív szabályok miatt.

A pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltató köteles kijelölni egy vagy több személyt, akik a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda számára küldött bejelentések továbbításáért felelősek. Többnyire a bankok, pénzváltók, ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók kötelesek a törvény által előírt bejelentésnek eleget tenni. A bejelentési feladatokat ellátó személy nevéről, beosztásáról a tájékoztatást 2017. július 26-ig kell megtenni. Azon szolgáltatók, akik 2017. június 26-át (a törvény hatályba lépésének napja) követően kezdi meg tevékenységét, öt napon belül kell a kijelölt személy adatairól a tájékoztatást megtennie. A tájékoztatásnak ügyfélkapus regisztrációval, a VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatványon lehet eleget tenni.

http://www.nav.gov.hu/nav/fontos/Tajekoztato___A_NAV_P20170721.html

2.Tájékoztató a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítéséről

Itt tekinthető meg a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

3.Felhívás fölgáz beszerzésre

Lényeges tudnivalók az alábbi linken:

http://www.nav.gov.hu/nav/kozerdeku_adatok/altalanos_kozzeteteli_lista/3_3_mukodes/kozbeszerzes/ajanlati_felhivasok/Foldgaz_beszerzes_20170719.html

4. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Az elmúlt hét folyamán ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/korlatozo_intezkedesek/Europai_Unio_altal_elrendelt_penzugyi_vagyoni.html

5. Fémkereskedelmi piaci értékek szeptemberben

A NAV közzétette a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozópiaci értékeket, 2017. július hónapra vonatkozóan.

http://www.nav.gov.hu/data/cms439758/ATLAGAR_PUB.pdf

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.