NAV-figyelő: 50. hét – belehúzott év végén a NAV

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos fontos közleményt jelentetett meg honlapján az adóhatóság. Kiderült többek között, hogy ajándék Erzsébet-utalvány után nem kell adózni.

1. KATA-alanyok figyelem!
Azon kisadózó vállalkozásoknak, melyek 100 000 forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek, december 31-ig rendezniük kell a hátralékot, ha továbbra is KATA alanyok szeretnének maradni. Részletek itt.

2. Közlemény a számlázó programhoz kapcsolódó GYIK II. módosításáról

Ebben a közleményben tisztázásra kerül, miként kell szerepeltetni az előlegeket a számlázó programok által készített adatszolgáltatásban.

3. Erzsébet utalvány – milyen juttatás?

A NAV hivatalos állásfoglalásában is megerősítette, hogy a december hónap során a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet utalvány után nem kell szja bevallást benyújtani, mert az csekély értékű ajándéknak minősül, ami után a kifizető (jelen esetben az állam) viseli a közterheket.

4. Lejáró diákigazolvány – munka vagy eü szolgáltatási járulék

Azon diák, aki tavaszi félévvel végzett és nem tanul tovább máshol, annak diákigazolványa október végén lejárt. Ha ezen időpontig nem sikerült elhelyezkednie valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban, akkor a lejáratot követő 45. napon „lejár” a biztosítása, és így innentől egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a biztosítás lejárásától számított 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz és járulékot kell fizetni havonta. A járulék mértéke havonta 7 050 forint.

5. Csökken az elszámolható üzemanyagár

Az alábbi táblázat tartalmazza a NAV által közzétett, januárban alkalmazható üzemanyagárakat.

6. Dohánytermékek kiskereskedelme

 

Az alábbi tájékoztató jelent meg a dohánytermék-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változásokról.

7. Pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréje

A pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló, illetékes hatóságok közötti többoldalú Megállapodás kihirdetéséről szóló 2015. évi CXC. törvény 1. számú mellékletében felsorolt államok listáját ez a link tartalmazza.

8. Frissült listák

Az alábbi listákat frissítette a NAV az elmúlt hét során:

9. Újabb feketelistások

Az adóhatóság rendszeres időközönként közzéteszi a honlapján a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját. A legújabb lista itt tekinthető meg.

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózókat felsorakoztató lista frissítése is megtörtént az elmúlt hét során.

 

10. Nyomtatvány-tervezetek

Az elmúlt hét során három nyomtatvány-tervezetet tett közzé a NAV:

16K84 nyomtatvány tervezet – a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása

16K90 nyomtatvány tervezet - a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról

16K97 nyomtatvány tervezet – adatszolgáltatás a tartós befektetésekből származó 2016. évi jövedelemről

11. Jövedéki termékkódok

A 4013/2016. tájékoztatás tartalmazza a jövedéki szabályozásban alkalmazott vámtarifaszámoknak 2017-ben megfelelő KN kódokat.

12. Milyen szankciók alkalmazhatóak a vámjogszabályok szerint?

Ebből a tájékoztatóból megtudhatjuk!

13. Vámigazgatási bírság gyorsított eljárásban történő kiszabása

A 4014/2016. tájékoztatóból megtudhatjuk, miben módosul a vámigazgatási bírság gyorsított eljárásban történő kiszabásáról a magyar nyelvet nem beszélő, külföldi állampolgárok részére kiadott 4007/2016 tájékoztatás.

14. NAV gépjárművek beszerzési dokumentumai

Felkerültek a NAV honlapjára a NAV Bűnügyi Főigazgatósága budapesti székhelyén használatban lévő gépjárműveinek javítása, karbantartása és vizsgáztatásával kapcsolatos közbeszerzési dokumentumok.

Ezen túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében – üzemeltetett 111 db 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti gépjármű garanciális és garancián túli javítóműhelyben történő javításával, karbantartásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás közbeszerzési dokumentumai is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  Tavaly 78 százalékkal csökkent a hazai fúziós-akvizíciós ügyletek összértéke.

 • beteg_kórház

  Kedden megkapják a novemberről előrehozott 8 százalékos illetményemeléssel járó januári bérkülönbözetüket az egészségügyi szakdolgozók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága.

 • kormányablak

  A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.

 • pénz

  Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 327 700 forint volt, 13,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. 2017. január-decemberben a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó átlagkereset 197 500 forint volt. A múlt év tizenkét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek  átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

 • vám

  Az új vámtörvény zömében eljárási szabályokat tartalmaz új elemként, ezért gazdálkodói oldalról sokan hajlamosak a változások felett átsiklani. Egy ponton azonban drasztikus változás következett be és ez a vámteher egyetemleges megfizetésére vonatkozó szabályozás.