20 tonna szöget foglalt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 20 tonna csavarszöget foglaltak le Budapesten egy vámudvarban a NAV munkatársai – olvasható a hatóság honlapján.


Budapest egyik vámkezelési helyszínén 20 000 kg Kínából származó szög vámkezelését kérték olyan vámokmányok benyújtásával, mely szerint a beérkezett vámáru után nem kell vámot fizetni. A pénzügyőrök a vámáru azonosítása miatt áruvizsgálatot tartottak és kiderült, hogy a dobozokban lévő – cinkkel bevont csavarszög – vámtétele 77 %, így a vámáru tulajdonosának nulla forint helyett több mint 2,7 millió forint vámot kell befizetnie.

A pénzügyőrök a valótlan vámtarifaszámmal benyújtott vámkezelési nyilatkozat miatt a több mint 4 millió darab, 3,5 millió forint értékű acél csavarszöget lefoglalták, és költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.