2021: újabb adózási könnyítések Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus-járvány hatásait az élet minden területén érzékeljük, de tudjuk, hogy a hatások különösen súlyosan érintettek egyes gazdasági vállalkozásokat. Erre tekintettel a vállalkozások adóterheinek csökkentése érdekében a kormány több, a vállalkozásokat kedvezően érintő adóváltozásról döntött az év végén. Ezek közül a négy legfontosabbat mutatjuk be röviden itt.

  1. Helyi iparűzési adó csökkentése

A mikro-, kis- és középvállalatok adókötelezettsége a 2021-es adóévben 1%-ra csökken azon önkormányzatok területén, amelyek iparűzési adómértéke meghaladta az 1%-ot. Mindezt azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek megfelelnek a KKV törvény előírásainak, azzal a kivétellel, hogy nettó árbevételük ill. mérlegfőösszegük nem haladhatja meg a 4 milliárd forintot.

A feltételeknek megfelelő vállalkozások a 2021. évi előlegfizetési időpontokban a helyi iparűzési adó előlegnek csak az 50%-át kötelesek megfizetni. Az adóhatóság a vállalkozó helyi iparűzési adóelőlegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Fontos tudnivaló, hogy a csökkentett adómértékre csak az a vállalkozás jogosult, amelyik 2021. február 25-ig az önkormányzati adóhatóság számára nyilatkozik arról, hogy

  • mikró-, kis- vagy középvállalkozásnak minősül,
  • a Kormányrendelet alapján jogosult igénybe venni a támogatást és 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetű vállalkozásnak,
  • bejelenti a telephelyének címét (amennyiben ezt korábban nem tette még meg).

Az adózóknak ezt a nyilatkozatot a NAV-hoz elektronikus úton, a NAV által rendszeresített nyomtatványon kell beküldeniük.

adókedvezmények

  1. Online számlaadat-szolgáltatás

Mint az már korábban is ismert volt, 2021. január 4-től jelentősen kibővült az online számla adatszolgáltatással érintett számlák köre. Mostantól adatot kell szolgáltatni a nem áfaalany magánszemélyek, valamint a külföldi áfaalanyok részére kiállított számlák adatairól is.

A NAV figyelembe vette azt, hogy a koronavírus járvány miatt az átállás számos vállalkozás számára nehézségekbe ütközött, ezért idén március végéig szankciómentes időszakot biztosít. Tehát nem szab ki bírságot abban az esteben, ha nem megfelelő az adatszolgáltatás azokról a számlákról, amelyekre csak január 4-től vonatkoznak az adatszolgáltatási kötelezettségek.

Akiknek január 4-e előtt nem kellett online adatot szolgáltatniuk, csak akkor mentesülnek a szankció alól, ha az első adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben.

  1. Járulékkedvezmények a veszélyeztetett ágazatokban

Mint ismeretes, 2020. november 11-én csökkentették a veszélyeztetett ágazatok vállalkozásainak foglalkoztatással összefüggő közterheit. Ez első sorban a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó iparágak vállalkozásait érintette. Ezeket a kedvezményeket 2020. december 10-én meghosszabbították 2021. január végéig. Tehát ebben a három hónapban – a kapcsolódó feltételek teljesülése esetén – a munkaviszonyban foglalkoztatottak után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie a munkaadónak. Továbbá azok, akik rehabilitációs hozzájárulásra kötelezettek, most mentesülhetnek a rehabilitációs hozzájárulás befizetése alól 2020. november-december ill. 2021. január hónapokra vonatkozóan.

Decemberben két lépcsőben a veszélyeztetettnek tekintett ágazatok köre is kibővült, ezek listája a Hírlevelünkben megtalálható. A kedvezmények igénybevételéről, illetve a kedvezmények igénybevételi feltételeinek való megfelelésről a ’08-as bevallásban kell nyilatkozniuk az adózóknak.

  1. Elvitelre készült ételek kedvezményes áfakulcsa

A veszélyhelyzeti védelmi intézkedések hatálya alatt, tehát eredetileg 2021. január 11-ig az elvitelre készült ételek esetében az 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni. A vészhelyzeti védelmi intézkedéseket azonban Orbán Viktor miniszterelnök január 8-i bejelentése szerint február 1-ig meghosszabbítják és a meghosszabbítás időtartamára a kedvezményes áfakulcs továbbra is hatályban lesz.

BDO

A cikk szerzője Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője, adópartner. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2021. január 4.

Így adózunk 2021-ben

Jóval kedvezőbb lesz a kiva, szigorodik a kata, a NAV minden számlát látni fog és számos cégnek áfabevallás-tervezetet készít, egyszerűsödik az ekaer és még vonzóbb leesz a Szép-kártya. A pálinka-szabadságharc megnyerése nyomán adómentes lesz az otthoni magán- és bérfőzés.