67 éves adókedvezményt kurtít meg Franciaország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1946 óta érvényes családi adókedvezmény rendszerét változtatja meg a francia kormány: a leggazdagabb családok kevesebb adókedvezményt kapnak jövőre.


A jövőre és 2015-ben 1,1 milliárd, 2016-tól pedig 1,7 milliárd eurós pluszbevételt jelentő intézkedésről azután döntött Párizs, hogy az Európai Bizottság 2015-ig meghosszabbította a Franciaország ellen folyó túlzottdeficit-eljárást.

Az 1946 óta érvényben lévő külön juttatásokkal és adókedvezményekkel járó családpolitika a francia szociális modell egyik fő eleme. Elemzők szerint a több mint hatvan éve változatlan rendszernek köszönhető, hogy Franciaországban születik a legtöbb gyermek Európában. A rendszer azonban 2012-ben 2,5 milliárd eurós hiányt halmozott fel az állami költségvetésben. Az országban minden, legalább két gyermeket nevelő háztartás havonta 128,57 euróra jogosult.

Az elmúlt fél évben felmerült a családi segélyek és egyéb juttatások csökkentésének lehetősége, azokon viszont a kormány végül nem változtat. Viszont a tehetősebb családok esetében csökkenti a gyermekek számától függően igénybe vehető adókedvezményeket. Franciaországban vannak olyan szerény jövedelmű nagycsaládosok, akik egyáltalán nem adókötelesek.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Az adókedvezmény maximális összege eddig 2 ezer euró volt gyermekenként, jövőre ez 1500 euróra csökken. Emiatt több mint egymilliárd euró plusz bevétele lesz 2014-ben az államnak.

Az intézkedés nem vonatkozik minden családra, hanem csak 1,3 millió tehetősebb háztartást fog érinteni, a gyermeket nevelő családok 12 százalékát. „Jelenleg az adólevonások után a tehetősebb családok gyermekei sokkal többet kapnak az államtól, mint a szerényebb családokban született gyermekek. Ha fenntarthatóvá akarjuk a francia családpolitikát tenni, meg kell hozni ezt a korrekciós intézkedést” – mondta hétfőn Dominique Bertinotti családügyi miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában.

(Forrás: MTI)

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.