A cseheknek jó a szuperbruttósítás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc február végén ismertette az adóreform-elképzeléseket. Ezek között volt a szuperbruttó-terv is, ám a kormányfő szavaiból kiderült, a kabinet inkább a Gazdasági Versenyképességi Tanács javaslataira építő, ún. járulékfókuszú megoldás mellett tenné le a garast.

A cseh pénzügyminisztérium az adórendszer egyszerűsítése érdekében azt javasolja, hogy 2010-től vonják össze a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékot, amit az ún. szuperbruttó – azaz a munkaadó által befizetett járulékokkal megnövelt – jövedelem alapján számítanának ki. Ezzel nem változna a lakosság teljes adóterhe, ami jelenleg 40,2 százalékos, az egészségügyi járulékkal pedig eléri az 50,2 százalékot, csak egyszerűsödne a befizetés, emellett világossá válna, hogy az állam mekkora összeget von el az adó- és járulékfizetőktől.

Jelenleg a munkavállaló béréből levonják a jövedelemadót, a társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási járulékot, emellett a munkaadó is befizeti az alkalmazottja utáni társadalombiztosítási járulékot. A jövőben viszont összevonnák a két oldalról is befizetett társadalombiztosítási járulékot. A tárca tervei szerint a munkavállaló fizetési szalagján csupán három rubrika volna: a bérnek, az összesített adónak, végezetül az egészségbiztosításnak (ez utóbbit mindenki a saját egészségbiztosítójába fizeti be).

A Miroslav Kalousek pénzügyminiszter által kidolgozott koncepció szerint az adók és a járulékok beszedését végző hivatalokat is összevonnák és egyetlen formanyomtatvány volna. További eleme a tervnek, hogy nagyrészt eltörölnék az örökösödési és ajándékozási illetéket, csökkentenék az adókedvezmények számát, végül a társaságok nem fizetnének osztalékadót, csak a természetes személyek. A tárcának még egyeztetnie kell a koncepciót a koalíciós pártokkal és ezután nyújtanák be a tervezetet a parlamentnek. Miroslav Smál, a szlovák pénzügyminisztérium szóvivője a Hospodárské Noviny szlovák lap kérdésére úgy nyilatkozott, hogy egy ideje már a szlovák kormány is fontolgatja az adók és járulékok együttes behajtásának, valamint a szuperbruttó bér bevezetésének a lehetőségét.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a szuperbruttós megoldást nem tartja megvalósíthatónak. Egyrészt nehezen elképzelhető, hogy az állami apparátus véghez tudná vinni a temérdek változtatást – persze ha nagyon-nagyon akarják, sikerülhet, de nem valószínű ez a szándék. Ennél is fontosabb azonban, hogy az alacsony bérek csökkenését kompenzáló átmeneti állami támogatás csak erősítené a függést az államtól, ami komoly korrupciós kockázatot jelent.

A GKI viszont a csehek által is tervezett megoldás mellett foglalt állást, számításai szerint a szuperbruttó minimálbér 113 ezer forint lehetne.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.