Visszafele sülhet el az áfa-szabályozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még mindig nem tudta megnyugtatóan feloldani a fordított adózás alá tartozó, ingatlanokkal kapcsolatos szabályozást a Pénzügyminisztérium. A májustól hatályos rendelkezés persze jelentősen szűkíti a korábbi ellentmondásokat, ám azokat nem számolja fel teljesen.

A korábbi, januártól hatályba lépett rendelkezés szerint a fordított adózást kell alkalmazni az ingatlanokhoz kapcsolódó építési, szerelési, fenntartási, takarítási karbantartási vagy bontási munkálatoknál, a jogszabály azonban nem határozta meg, mit is ért ingatlan fogalmán. Vagyis egy torony, egy cső, egy vezeték elhelyezésének, megépítésének áfabesorolása nem volt egyértelmű. Ezt kezdetben egy állásfoglalással korrigálta a minisztérium, amelyben ingatlannak minősített minden dolgot, ami a földhöz kapcsolódik – ennek alapján még a fűnyírás is ebbe a kategóriába tartozott.

Az új, májustól érvényes szabály szerint kétféleképp állhat elő fordított adózás: az ingatlan-nyilvántartás hatálya alá eső ingatlan átadása és az építésiengedély-köteles munkák elvégzése során. A gond az, hogy az új szabályozás is túl pongyolára sikeredett: „”az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan”” kifejezést használja, ám az ingatlan-nyilvántartásba nem ingatlanokat, hanem ahhoz kapcsolódó jogokat jegyeznek be. Így például egy vezeték beépítése is megjelenik a nyilvántartásban mint szolgalmi jog – mondta Pénzely Márta, a Deloitte szakértője egy az Amerikai Kereskedelmi Kamara által rendezett előadáson. Ennek alapján tehát továbbra is bizonytalan, hogy a cső fektetése fordítottan adózik-e vagy sem.

Az sem segít sokat, hogy az új szabály szerint a fordított adózás alá az építési hatósági engedélyhez kötött tevékenység tartozik – ilyen ugyanis nincs. Nem egyértelmű a jogszabály-alkotói akarat: az önkormányzattól beszerzendő engedélyre, vagyis építésügyi hatósági engedélyre vonatkozik-e a kitétel, vagy adott esetben több hatóság (katasztrófavédelmi, környezetvédelmi) által kiállított engedélyre. A szakértők most arra várnak, hogy a pénzügyi tárca megfelelő állásfoglalást készít a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.

Hiányos átmenet

Az átmeneti szabályozással sem birkózott meg sikerrel a tárca: egy építési beruházás esetében például nem egyértelmű, hogyan kell a részszámlák kiállítása során eljárni. Az áprilisban kiállított számlák esetében még fordítottan kell adózni, de a májusban kiállított részszámlánál már nem tudni, milyen adózást kell követni. Emellett – jóllehet a takarítást kivették a fordított adózás alól – például nem egyértelmű, hogy egy építési beruházás során elrendelt sitteltakarítás az építés részeként fordítottan adózik-e – szögezte le Pénzely Márta.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.