A francia kormány szigorúbban kíván fellépni a nagyvállalatok adócsalásaival szemben


A francia kormány kedden jelezte, hogy szigorúbban kíván fellépni az adócsalások ellen, mindenekelőtt a kiemelt jövedelműekre és a multinacionális vállalatokra koncentrálva, enyhítve ugyanakkor a nyomást a középosztályon.

„Az a cél, hogy az erőfeszítést az „ultragazdagokra”, a multinacionális vállalatokra koncentráljuk, miközben enyhítjük a nyomást a középosztálybelieken, a kisvállalatokon annak érdekében, hogy egy kis levegőhöz jussanak” – fogalmazott Gabriel Attal költségvetési miniszter a France Inter közrádióban.

„Kimondom, hogy az erőfeszítéseket a nagyon nagy csalókra szeretném koncentrálni, elsősorban a nemzetközi csalásra” – hangsúlyozta.  A Le Monde című napilapban megjelent interjúban a tárcavezető kiemelte, hogy a program a franciák „igazságérzetére” adott válasz.

Gabriel Attal a szankciók szigorítására készül „a legnagyobb adócsalások esetében” – például a külföldön eltitkolt vagyonoknál -, mert ez szerinte „nem állampolgári cselekedet”. A miniszter jelezte, hogy ilyen esetekben a büntetés az állampolgári jogoktól való többéves megfosztás is lehet, valamint az adókedvezményekre való jogosultságot is elveszthetik az adócsalók.

A kormány az elképzeléseit ugyanakkor először alkotmányossági vizsgálat alá veti az államtanácsnál. A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként 2027-ig 25 százalékkal fog emelkedni az adóellenőrzések száma a legjelentősebb vagyonok esetében. A tőzsdén jegyzett száz legjelentősebb társaság kétévenként számíthat adóellenőrzésre. Mostanig a nagyvállalatok számára nem volt meghatározva az adóellenőrzések ideje – emlékeztetett a miniszter. Gabriel Attal azt is elmondta: a kormány 1500 új munkahelyet hoz létre 2027-ig az adócsalás elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében.

Egy adóügyi hírszerzési hivatalt is létrehoz a kormány, ebben mindegy száz kiemelt ügynök fog dolgozni a nemzetközi adócsalások leleplezése érdekében. Lehetőségük lesz lehallgatásokra, adatgyűjtésre nem együttműködő államok vagy területek megfigyelésekor, mint például Panama vagy a Bahama-szigetek – mondta a miniszter, aki jelezte, hogy mindezzel párhuzamosan „a kisebb adófizetőkön csökkeni fog a nyomás”, s az adóhivatal inkább az adórendezést fogja előnyben részesíteni „az első tévedés automatikus megbüntetése helyett”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.