A francia kormány szigorúbban kíván fellépni a nagyvállalatok adócsalásaival szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A francia kormány kedden jelezte, hogy szigorúbban kíván fellépni az adócsalások ellen, mindenekelőtt a kiemelt jövedelműekre és a multinacionális vállalatokra koncentrálva, enyhítve ugyanakkor a nyomást a középosztályon.

„Az a cél, hogy az erőfeszítést az „ultragazdagokra”, a multinacionális vállalatokra koncentráljuk, miközben enyhítjük a nyomást a középosztálybelieken, a kisvállalatokon annak érdekében, hogy egy kis levegőhöz jussanak” – fogalmazott Gabriel Attal költségvetési miniszter a France Inter közrádióban.

„Kimondom, hogy az erőfeszítéseket a nagyon nagy csalókra szeretném koncentrálni, elsősorban a nemzetközi csalásra” – hangsúlyozta.  A Le Monde című napilapban megjelent interjúban a tárcavezető kiemelte, hogy a program a franciák „igazságérzetére” adott válasz.

Gabriel Attal a szankciók szigorítására készül „a legnagyobb adócsalások esetében” – például a külföldön eltitkolt vagyonoknál -, mert ez szerinte „nem állampolgári cselekedet”. A miniszter jelezte, hogy ilyen esetekben a büntetés az állampolgári jogoktól való többéves megfosztás is lehet, valamint az adókedvezményekre való jogosultságot is elveszthetik az adócsalók.

A kormány az elképzeléseit ugyanakkor először alkotmányossági vizsgálat alá veti az államtanácsnál. A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként 2027-ig 25 százalékkal fog emelkedni az adóellenőrzések száma a legjelentősebb vagyonok esetében. A tőzsdén jegyzett száz legjelentősebb társaság kétévenként számíthat adóellenőrzésre. Mostanig a nagyvállalatok számára nem volt meghatározva az adóellenőrzések ideje – emlékeztetett a miniszter. Gabriel Attal azt is elmondta: a kormány 1500 új munkahelyet hoz létre 2027-ig az adócsalás elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében.

Egy adóügyi hírszerzési hivatalt is létrehoz a kormány, ebben mindegy száz kiemelt ügynök fog dolgozni a nemzetközi adócsalások leleplezése érdekében. Lehetőségük lesz lehallgatásokra, adatgyűjtésre nem együttműködő államok vagy területek megfigyelésekor, mint például Panama vagy a Bahama-szigetek – mondta a miniszter, aki jelezte, hogy mindezzel párhuzamosan „a kisebb adófizetőkön csökkeni fog a nyomás”, s az adóhivatal inkább az adórendezést fogja előnyben részesíteni „az első tévedés automatikus megbüntetése helyett”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?