A kkv-k hatékonyságának javulása lehet az adócsökkentés egyik kulcsa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt években KKV szektor adta magyarországi GDP növekedés 60-65%-át, továbbá innen származott az adóbevételek kétharmad része. A szektor lemaradását jellemzi, hogy a hatékonyságuk alig fele a nagyvállalati szektornak és a multiknak. Ha ezen sikerül javítani, akkor emelkedésnek indulnának az adóbevételek, ami adócsökkentést eredményezhetne – derült ki az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. mai szakmai előadásából.

A hatékonyságon túl a szektor akkor is hátrányból indul a multikhoz képest, amikor a határokon túl próbálkozásokról beszélünk. A határon átnyúló adózás költsége a KKV szektorban eléri a bevétel 2,5%-át, míg a nagyvállalatoknál ez csak 0,02% (ami több mint százszoros különbséget jelent).

Az Európai Unióban a vállalkozások több mint 99%-a KKV, az összes vállalkozás 91,5%-a 10 fő alatti. A szektorban 75 millió munkahely működik, ők termelik meg az EU27 GDP 60%-át. Az adóhatóságok – különösen válsághelyzetben – kevésbé szigorúak a vállalkozásokkal, de hozzá kell tenni, hogy nyugaton az adómorál is eltér a hazaitól.

Nyugaton a KKV-kon belül kiemelt szerep jut a családi társaságoknak. Ezek szintén jóval hatékonyabbak a magyar társaiknál, mivel több generáción át kiszűrték a hibákat, míg nálunk még csak most állunk az első vállalkozói generációváltás előtt.

A KKV-knál gyakran hiányoznak az előre meghatározott cégstratégiák, nincs szervezeti felépítés (hiányoznak a szorgos hangyák és a középvezetők), tisztázatlanok a felelősségi körök. Ezek mind-mind a hatékonyság rovására mennek.

Még mindig gyakori a kézi irányítás, kiemelt szerepet kap a tulajdonos személye, pedig 20 fő felett ez már csak nagyon nehezen valósítható meg. A KKV-k adócsökkentést várnak, pedig sokan még a jelenlegi lehetőségeikkel sincsenek teljesen tisztában.

Fontos a tevékenység gondos áttekintése és átgondolása. Érdemes nyomon követni a kisvállalkozói adókedvezményeket, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén melyek vonatkoznak egy adott cégre.

Forrás: pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.