A közvetett adózás rendszere a Dél-afrikai Köztársaságban (1. rész)


A Dél-afrikai Köztársaság a kontinens egyik legerősebb gazdasága. Az ország egykulcsos áfarendszerét 1991-ben vezették be.

Az afrikai kontinens két legerősebb gazdaságával a Dél-afrikai Köztársaság, illetve Nigéria rendelkezik. A nominális GDP-adatok alapján Nigéria megelőzi a Dél-afrikai Köztársaságot, azonban ha figyelembe veszünk olyan tényezőket is, mint hogy mely ország adott már otthont például Forma-1-es versenynek, vagy labdarúgó világbajnokságnak, vagy hol végezték a világ első szívátültetését, akkor megállapíthatjuk, hogy a Dél-afrikai Köztársaság gazdasági ereje meghaladja Nigériáét.

Az áfáról általában

Dél-Afrikában a modern áfát 1991-ben vezették be, amely egy bizonyos értékesítést terhelő adót váltott fel. Az általános áfa kulcsa jelenleg 15%, kedvezményes kulcs nincs, de vannak 0%-os kulcs alá tartozó ügyletek, illetve adómentes ügyletek is. Az áfa az adóköteles ügyletek eseten alkalmazandó, amelyet természetesen a szállító hárít át a megrendelőre.

A termék fogalma kiterjed minden ingó és ingatlan vagyonra, de az elektromos energiára is, míg a szolgáltatásokba tartozik minden, ami nem termék, de különösen a megbízások, a jogok átengedése és visszavonása. A pénz, illetve az illetékbélyeg nem tekinthető sem terméknek, sem szolgáltatásnak. A kriptovaluták kibocsájtása, gyűjtése, megvásárlása, illetve tulajdonjogának értékesítése a pénzügyi szolgáltatások körébe tartozik, nem sorolható be a pénz, vagy valuta fogalma alá.

Ahogy a legtöbb országban a világon, Dél-Afrikában is van, amikor kötelező az adószám kiváltása, illetve van, amikor ez önkéntes alapon tehető meg. Az adószám kiváltása akkor kötelező, ha az adózó elmúlt éves, vagy várható éves adóköteles forgalma az 1 millió randos forgalmat meg fogja haladni, ami nagyságrendileg 18,5 millió forintnak felel meg. Az előbbi szabály alapján adóalannyá tud válni a természetes személy, jogi személy, önkormányzat, hatóságok, illetve a vagyonkezelői alap.

Az önkéntes alapon történő adóregisztráció összeghatára 50,000 randnál van jelenleg meghúzva. Akinek az elmúlt éves forgalma, vagy a várható forgalma meghaladja az 50,000 randot, akkor van lehetősége helyi adószámot kiváltani.

Külföldi adóalanyok pénzügyi képviselet választására kötelesek, csak ebben az esetben kaphatnak dél-afrikai adószámot. A pénzügyi képviselő kötelezően dél-afrikai illetőségű kell hogy legyen. Külföldi adóalanyok két esetben kötelesek helyi adószám kiváltására, amelyből az első eset természetesen az, amikor az éves forgalma meghaladta, vagy várhatóan meg fogja haladni a kötelező regisztrációra meghatározott összeghatárt. A másik eset, amikor elektronikus szolgáltatást nyújtanak. Utóbbi esetben olyan könnyítés van érvényben, hogy a pénzügyi képviselő külföldi illetőségű is lehet.

A teljesség igénye nélkül olyan dokumentumokat kell becsatolni az adószám kiváltásához, mint az ügyvezető(k) személyazonosításra szolgáló igazolványának másolata, a letelepedés országa hatóságának igazolása a cég működéséről, a pénzügyi képviselő adatai (dél-afrikai bankszámlájának adatai), az elmúlt három hónap bankszámlakivonata, amely természetesen a forgalom bemutatására szolgál, ami indokolja az adószám kiváltásának szükségességét. A külföldi cégek helyi adószáma 10 karakterből áll, és mindig 4-l kezdődik. Az elektronikus szolgáltatás miatti regisztráció kezdeményezhető emailben, és angol nyelven. Az emailhez csatolandó, többek között például a regisztrációs nyomtatvány, a letelepedés országa adóhatóságának igazolása a létezéséről, és bankszámlakivonat a forgalom alátámasztására.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.