A közvetett adózás rendszere a Dél-afrikai Köztársaságban (2. rész)


A Dél-afrikai Köztársasság a kontinens egyik legerősebb gazdasága. Az ország egykulcsos áfarendszerét 1991-ben vezették be.

A sorozat előző részét itt találja.

Az árak meghatározása Dél-Afrikában is ugyanúgy történik, mint bárhol a világban, tekintettel azonban arra, hogy az általános kulcs 15%, és a rendszer nem ismeri a kedvezményes kulcsot, ezért amennyiben a bruttó összegből számoljuk vissza az áfa-t, akkor 15/115 összegének szorzata kell hogy megegyezzen az alkalmazott áfával. Ahogy azt már többször említettük, az általános kulcs 15%, de emellett vannak adómentes és 0%-os kulcsú termékek, illetve szolgáltatások. Nézzünk ezekre néhány példát.

Adómentes körbe tartoznak, többek között a különböző pénzügyi szolgáltatások, ide tartozik többek között a hosszú távú biztosítás, a különböző kamatok, pénzváltás, értékpapírokhoz kapcsolódó ügyletek vagy szolgáltatások, illetve a kriptovalutákkal történő ügyletek is. Szintén adómentes a közúton vagy vasúton történő személyszállítás, a különböző oktatási tevékenységek, bölcsődei vagy iskola utáni szolgáltatások (pl. a napközi), de a pártok szolgáltatási a tagdíjat fizető tagoknak is adómentes az áfa szempontjából.

Nézzünk néhány példát a 0%-os körbe tartozó ügyletek közül, először is jöjjön néhány termékügylet. Nyilván a lista elején a termékexport fog állni, mint mindenhol a világon. Számos alapvető élelmiszer is 0%-os kulcs alá tartozik, ilyen például a kenyér (tekintet nélkül a fehér vagy barna változatára), a tej, a tojás, a liszt, az olaj, a rizs, számos gyümölcs és zöldség. Dél-Afrika gazdag a nemesfémekben, ezért talán kevésbé meglepő, hogy a feldolgozatlan arany értékesítése a nemzeti banknak, vagy kereskedelmi bankoknak szintén 0%-os körbe tartozik. Végül még egy termékkört említenék meg, ami nekünk magyaroknak kifejezetten szíven ütő lehet, de Dél-Afrikában a kőolaj, illetve az abból vagy annak származékaiból előállított termékek 0%-os körbe tartoznak, így sem a benzin, sem a gázolaj után nem kell áfát fizetni.

0%-os körbe tartozó szolgáltatás-jellegű ügyletek közül is nézzünk néhány példát. A nemzetközi személy- és áruszállításból az az útszakasz, ami kívül esik a Dél-afrikai Köztársaság területén, tekintet nélkül arra, hogy az országból kifelé, vagy befelé irányul a szállítás. A légi úton történő áruszállításból a belföldre eső útszakasz is 0%-os, illetve a nemzetközi áruszállításból a belföldi útszakasz, tekintet nélkül a szállítási módra.

A szolgáltatások közül az export-szolgáltatások is 0%-os körbe tartoznak, kivéve ha a megrendelés olyan ingó vagy ingatlan termékhez kapcsolódik, amely fizikailag a Dél-afrikai Köztársaság területén helyezkedik el. Az export-szolgáltatás szabály abban az esetben sem alkalmazható, amennyiben a megrendelő a szolgáltatás igénybevételének pillanatában az országban tartózkodik. A jótékonysági szervezeteknek nyújtott szolgáltatások is 0%-sak, olyan arányban, amilyen mértékben a tevékenységük folytatását helyi vagy központi állami támogatásokból valósítják meg.

Kevésbé ismert tény Dél-Afrikáról, de az országban nagyon komoly iparág épült fel a lóversenyeztetésre. A nyeremények és pénzdíjak természetesen a verseny elismertségétől is függenek. Áfa szempontjából azt érdemes tudni, hogy azok a nyeremények, amelyek ezeken a versenyeken megnyerhetők, 0 százalékos kulccsal adóznak.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.