A közvetett adózás rendszere a Dél-afrikai Köztársaságban (6. rész)


A Dél-afrikai Köztársasság a kontinens egyik legerősebb gazdasága. Az ország különleges áfarendszerét ismertetjük.

A sorozat előző részeit itt találja.

A Dél-afrikai Köztársaság áfa-rendszeréről szóló cikksorozat utolsó részéhez érve tekintsünk át, hogy milyen számlázási követelményeknek kell megfelelniük a dél-afrikai adóalanyoknak. Az adóköteles gazdasági esemény megtörténtét követően az adóalanyoknak 21 napon belül kell gondoskodniuk egy teljes adattartalmú számla kiállításáról, amennyiben annak összege az 5000 rand-ot (kb 100,000 Ft) meghaladja.

A számlát rand-ban kell kiállítani és a következő elemeket kell tartalmaznia mindenképpen: a „Számla” elnevezést, számla sorszáma, a szállító neve, címe és adószáma, a megrendelő neve, címe és adószáma (ha a gazdasági esemény jellege ezt megkívánja), a számla kelte, a termék vagy szolgáltatás mennyisége vagy terjedelme, az áru vagy szolgáltatás pontos megnevezése, az adó alapja, az áfa összege, a bruttó összeg, valamint az áfa kulcsa.

Amennyiben a végösszeg 5000 rand alatt marad, akkor egyszerűsített, vagy más néven csökkentett adattartalmú számla kiállítására is van lehetőség. Utóbbi esetben nem kell a számlán feltüntetni a vevő nevét, címét, adószámát, valamint a termék (szolgáltatás) megnevezését, mennyiségét és terjedelmét. A számla helyi nyelven kell, hogy íródjon, és alapvetően csak akkor lehet külföldi devizában kiállítani, ha a 0%-os kulcs lesz az alkalmazandó, azonban annyi könnyítést lehetővé tesz a szabályozás, hogy belföldi ügyletek esetén is kiállítható devizában a számla, azonban annak mindenképpen tartalmaznia kell az átváltási kulcsot.

Az már bizonyára feltűnt a kedves olvasónak, hogy az afrikai országok nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy az elektronikus szolgáltatásokhoz kötődő adóbevételek mindenképpen a helyi költségvetésbe érkezzenek meg. Erre tekintettel külön szabályozások is vannak erre a szolgáltatási formára. Ha a dél-afrikai szabályozást nézzük, akkor a számlázás oldaláról a következő elemek kötelezőek az ilyen típusú számlák esetén: neve és helyi adószáma a szolgáltatónak, neve és címe a megrendelőnek, számlasorszám, számla kelte, valamint az elektronikus szolgáltatás megnevezése. A fizetendő összeg megállapítható bármilyen devizában, de az adó összegét rand-ban is fel kell tüntetni.

A dél-afrikai áfa-rendszer is lehetőséget teremt módosító számla alkalmazására, amely irányát (jellegét) tekintve lehet jóváíró, vagy további teljesítést jelentő. Amikor ilyen bizonylat kerül kiállításra, akkor elnevezésnek tartalmaznia kell a bizonylat jellegét, a kiállító és a megrendelő adatait (név, cím, adószám), a módosítás összegét (ami lehet ugye jóváírás vagy további teljesítés), a bizonylat keltét, annak megnevezését, hogy miért volt szükség ilyen típusú bizonylat kiállítására, valamint annak a meghatározását, hogy mi volt az eredeti számla, amelyet módosítanak a felek.

Nincs szükség jóváíró számla kiállítására, amennyiben az engedményt az alapozza meg, hogy a megrendelő előbb fizette meg a vételárat, mint ahogy annak fizetési határideje lett volna. Amennyiben ezek az idősávok és a hozzájuk kapcsolódó kedvezmények összege megállapítható a számla adattartalmából, akkor nincs szükség jóváíró számlára.

Amennyiben plusz teljesítés történik, akkor a plusz fizetendő adó abban az időszakban esedékes, amikor a módosító számla kiállításra kerül, illetve a megrendelő is a bizonylat kelte szerinti időszakban vonhatja le a további áfát. Jóváíró számla esetén a szállító dönthet, hogy a fizetendő adóját csökkenti vagy a levonható adója összegét növeli, ugyanez igaz a megrendelőre is csak fordított előjellel.

Remélem a kedves olvasó érdekesnek találta ezt a cikksorozatot, amely a kontinens második legnagyobb GDP-jét előállító ország áfa-rendszerét mutatta be.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.