A közvetett adózás rendszere Marokkóban (1. rész)


Marokkóban az áfát 1986 áprilisában vezették be; az adó négykulcsos, az általános kulcs 20 százalékos. Ismertetjük a részleteket.

Marokkó gazdasága afrikai viszonylatban, nominálisan az ötödik legnagyobb. Gazdaságának húzóerejét a mezőgazdaság, a foszfátbányászat, illetve az idegenforgalom adja. A foszfátkitermelésének nagyságrendjét az mutatja a legjobban, hogy ezen a területen a világ harmadik legnagyobb kitermelője (az Egyesült Államok és Kína után).

Az áfa bevezetése 1986 áprilisában történt. Jelenleg négykulcsos a rendszer, az általános kulcs 20%, de bizonyos termékekre-szolgáltatásokra alkalmazható a 7, 10 illetve a 14%-os kulcs. Természetesen létezik 0%-os kulcs is, illetve az adómentes ügyletek köre.

Marokkóban is létezik a kötelező adóregisztráció, illetve az önkéntes adószám-kiváltás intézménye. Amennyiben külföldi adóalany vált ki helyi adószámot, akkor köteles adóképviselőt is választani, utóbbi lesz felelős az áfa-bevallás benyújtásáért, illetve befizetendő pozíció esetén az áfa megfizetéséért.

Adólevonási joggal nem járó adómentes körbe tartozik például a hulladék vasáruk forgalmazása, vagy olyan alapvető élelmiszerek, mint a tej, kenyér vagy cukor, valamint az újságok, könyvek, filmek kereskedelme. Adólevonással járó 0%-os körbe tartozik például az export, bizonyos mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó gépek, berendezések forgalmazása, vízenergia hasznosításához kapcsolódó tevékenység. A napelemek értékesítése, telepítése, illetve annak felhelyezése során használt segédanyagok is 0%-os körbe tartoznak, adólevonási joggal.

Az adó levonható az adóköteles tevékenységhez kapcsolódó beszerzések kapcsán, de bizonyos beszerzések konkrét tiltás alá esnek. Ilyen lehet például a magáncélú beszerzés, üzleti ajándékozás céljából történő beszerzés, vagy azoknak az autóknak a beszerzése, amelyek az idegenforgalomban hasznosulnak, így például ha turistákat szállítanak vele. Arányosítás alkalmazandó, amennyiben a beszerzés adóköteles, illetve adómentes körbe tartozó tevékenységet is egyaránt szolgál.

A turistáknak azzal kedvez a rendszer, hogy a külföldi utasok jogosultak az országból aló távozáskor áfa-visszatérítésre. Ennek az elsődleges feltétele, hogy csak bizonyos értékhatár feletti termékek esetén kérhető áfa-visszatérítés. Az értékhatár 2000 marokkói dirhamnál van meghúzva, ami már az áfát is tartalmazza. A cikk írásának időpontjában az árfolyam 36 forint környékén mozog, így kb. 72,000 Ft-ot meghaladó értékű termék esetén van lehetőségünk adóvisszatérítést igényelni.

A törvény területi hatálya természetesen Marokkó területére terjed ki, ami azonban sokkal izgalmasabb, hogy mikor jogosult az adóalany a rá áthárított áfát levonásba helyezni. Kétféle megközelítésből lehet választani. Az egyik a mi pénzforgalmi szemléletünknek feleltethető meg, azaz akkor vonhatja le az áfát, amikor a vételárat, áfával növelten megfizeti. A másik lehetőség, ha a számla kézhezvétele keletkezteti a levonási jog megnyiltát.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.