A közvetett adózás rendszere Tunéziában (1. rész)


Tunézia nagyon szoros gazdasági kapcsolatokat ápol az Európai Unióval, különösen Franciaországgal, ezért érdemes rátekinteni az ország áfa-rendszerére.

Bár az ország területének 45%-át sivatag borítja, mégis komoly gazdasági erőt képvisel. Marokkóhoz hasonlóan jelentős a foszfátkitermelés, de ezen felül kőolaj- és földgáz-vagyona is jelentős. Erősen épít az idegenforgalomra, jelentős szolgáltatói szektorral rendelkezik. Hivatalos pénze a dínár, amelyből 1 egység 115 Ft-nak felel meg.

Az áfa bevezetésére 1988 júniusában került sor. Jelenleg három kulcsos a rendszer, a 19%-os általános kulcson felül, találhatunk még 7, illetve 13%-os kulcsot is, illetve van az adómentes ügyletek köre. Érdekesség, de 0%-os kulcs nincs Tunéziában.

Hasonlóan a legtöbb országhoz az adószám kiváltásának vannak kötelező, illetve szabadon választott esetei. A kötelező adószámkiváltásra most nem térnék ki, azonban az önkéntes regisztráció kifejezetten érdekes. Egyfelől kérhető adószám, amennyiben valaki áfa hatályán kívüli tevékenységet végez, másfelől, ha olyan tevékenységet végez, amely adómentes, azonban ezt a tevékenységet áfa-fizetésére kötelezett adóalany számára nyújtja.

Érdekes szabály vonatkozik a helyi adóalanyokra, amennyiben külföldi adózókkal lépnek gazdasági kapcsolatba, ugyanis, ha olyan ügyletet számláz le a külföldi adóalany, amely alapján fizetendő adó keletkezik Tunéziában, akkor a fizetendő áfát a helyi adóalany köteles megfizetni a költségvetésnek a tranzakció hónapjának végét követő 28 napon belül. A külföldi vállalkozás, amely végrehajtotta az adóköteles tranzakciót Tunéziában, beadhat egy bevallást a tunéziai adóhatóságnál, hogy levonja az áruk és szolgáltatások beszerzésére vonatkozó levonható adót a fizetendő áfa összegéből.

Amennyiben külföldi adóalany adószámot szeretne kiváltani Tunéziában, ezt írásbeli kérelem alapján tudja megtenni, mielőtt bármilyen tevékenységbe is kezdene. Ha az adószám kiváltása önkéntes alapon történik, akkor a kérelmet bármikor benyújthatják az adóév során, azonban csak a kérelem elfogadását követő hónap első napjától válik élővé az adószám. Az adószámot kiváltó adóalanynak négy éven át fenn kell tartania regisztrációját Tunéziában. A négy év onnantól számítódik, hogy a helyi adószámát megkapta és az ezt követő negyedik év december 31-ig érvényes. Amennyiben a külföldi adóalany nem kéri az adószám megszüntetését a négy év eltelte előtt, akkor az automatikusan meghosszabbodik újabb négy évvel.

Nézzünk néhány példát, milyen ügyletek tartoznak az adómentes körbe. Az első bizonyos mértékig ismerős lehet Magyarországról is, tekintettel arra, hogy Tunéziában is vannak olyan élelmiszerek, amelyek – magyar terminológiát használva – hatósági áras körbe tartoznak. Ezek többnyire alapvető élelmiszereket jelentenek, ezek forgalmazása adómentes áfa szempontjából. Szintén adómentesek a légijárművek, ha azokkal személyszállítást végeznek, maga a légi és vízi áruszállítás is adómentes körbe tartozik, de szintén nem kell adót fizetni, azok után a lakások után, amelyeket ingatlanfejlesztők értékesítenek és magáncélú használat valósul meg majd az ingatlanban. Ezen felül adómentes az export, illetve bizonyos ipari zónákban működő cégek tevékenysége.

Levonási tilalom vonatkozik a személygépjárművekre, illetve minden azok fenntartásával összefüggő költségre.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.