A magánpénztári tagdíj befizetésével kapcsolatos változások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2010. november 3-án léptek hatályba a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 2010. évi CI. törvény rendelkezései, amelyek szerint a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat nyugdíjjárulékként a Nyugdíj-biztosítási Alapba kell a foglalkoztatóknak befizetniük. Az Adó szaklap 2010/16. számában részletesen foglalkozik a gyakorlati tudnivalókkal.

A jogszabály-módosítás célja, hogy számottevő adminisztrációs tehernövekedés nélkül, illetve a lakosság terheinek emelkedése nélkül valósulhasson meg a költségvetési hiánycél tartása. Ennek a célnak a megvalósítását a jogalkotó oly módon kívánja biztosítani, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetést 14 hónapra felfüggeszti, ez a bevétel a magánnyugdíjpénztárak helyett a Nyugdíj-biztosítási Alapot illeti meg.

A Tbj. 19. §-a kiegészül egy új (7) bekezdéssel. Az új rendelkezés szerint a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes nyugdíjjárulék mértéke 9,5 százalék. A Tbj. 19. §-ának kiegészítése szükségessé tette azt is, hogy a magánnyugdíjrendszer keretében fizetendő tagdíj mértékére vonatkozó rendelkezés is módosuljon, ezért a Tbj. 33. §-a is kiegészült egy új (3) bekezdéssel, miszerint a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes tagdíj mértéke 0 százalék. Az említett rendelkezéseket a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes járulékokra, illetve tagdíjakra kell alkalmazni.

A gyakorlatban ezek a rendelkezések már azt jelentik, hogy az október hónapra vonatkozó járulékfizetési kötelezettséget, amellyel összefüggésben a bevallási és befizetési kötelezettség teljesítése november 12-én volt esedékes, már a módosított rendelkezések szerint kellett teljesíteni. A magán-nyugdíjpénztári tagok vonatkozásában a bevallás 9,5 százalék nyugdíjjárulék mellett 0 százalék tagdíj-kötelezettséget tartalmazhatott.

Ez a rendelkezés nemcsak a foglalkoztatókat érinti, hanem az egyéni vállalkozókat, azokat a családi gazdálkodókat, akik egyéni vállalkozóként tesznek eleget járulékfizetési kötelezettségüknek, azokat a magánszemélyeket, akik a fennálló biztosítási jogviszonyukkal összefüggésben járulékalapot képező jövedelmet külföldi illetőségű jogi vagy természetes személytől, külföldi illetőségű más személytől szereznek, illetve azt is, aki a Tbj. 56/A. §-ának hatálya alá tartozóként teljesíti a kötelezettségeit.

Az említett időszakban esedékes 9,5 százalék nyugdíjjárulékot magánnyugdíjpénztár tagjai esetében is az APEH Nyugdíj-biztosítási Alapot megillető bevételek beszedési számlára (1032000-06056236) kell befizetni.

Fontos, hogy a módosított rendelkezések nem érintik a tagdíj-kiegészítést. A munkáltató egyoldalú, írásban történő kötelezettségvállalással munkavállalója tagdíját vagy a tag saját tagdíját együttesen a tagdíjalap 10 százalékáig kiegészítheti. Írásban történő kötelezettségvállalásnak minősül a tagdíj-kiegészítés Tbj. szerinti bevallása is. A 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között esedékes tagdíj-kiegészítést továbbra is az állami adóhatóság nevén, a kincstár által vezetett, magánnyugdíjpénztáranként megnyitott tagdíjbeszedési számlákra kell teljesíteni. A tagdíj mértéke az említett időszakban esedékes juttatásokkal összefüggésben 0 százalék, ami azt is jelenti, hogy ennek kiegészítése akár 10 százalék mértékű is lehet.

Az egyéni vállalkozók, társas vállalkozások a járulékfizetési kötelezettségüket már a módosított rendelkezések szerint teljesítik, ugyanakkor a mezőgazdasági őstermelők járulékfizetési kötelezettségét még nem érinti a módosítás. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági őstermelő a bevallását és befizetéseit negyedévente teljesíti. A IV. negyedév vonatkozásában a bevallási és befizetési kötelezettséget 2011. január 12-éig kell teljesíteni. A mezőgazdasági őstermelők 2010-ben továbbra is a rájuk vonatkozó szabályok szerint tesznek eleget kötelezettségeiknek, de az utolsó negyedév, illetve a 2011. évre vonatkozóan rájuk is érvényes a módosítás.

Az előzőekkel összhangban módosult a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás felosztása. 2010. november 1-jétől magánnyugdíjpénztár tag esetében a magánszemélyt terhelő ekhóból az ekhóalap 3,9 százaléka minősül nyugdíjjáruléknak az eddigi 0,1 + 3,8 százalékos (nyugdíjjárulék + tagdíj) mérték helyett.

Egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony esetén (pl. alkalmi munkavállaló) magánnyugdíjpénztár tag foglalkoztatott utáni közteher felosztása is (szintén az előzőekkel összhangban) módosult, a közteher összegéből a Nyugdíj-biztosítási Alapot 91,8 százalék illeti meg, az eddigi 69,9 + 21,9 százalékos (nyugdíjjárulék + tagdíj) mérték helyett.

Matlné Kisari Erika cikke – számos gyakorlati példával illusztrálva – teljes terjedelemben az Adó szaklap 2010/16. számában olvasható.

Forrás: Adó szaklap 2010/16. szám


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.