A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás


Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

A rendszer, amely az ÁFA törvény aktuális rendelkezéseire épül, az adóhatóság által biztosított adatokra támaszkodik az ÁFA bevallás elkészítésének megkönnyítése érdekében. Az adóalanyok választhatnak az adóhatóság által biztosított elektronikus felület használata (webes eÁFA), a gép-gép (M2M) kapcsolaton keresztüli benyújtás, valamint a hagyományos nyomtatvány benyújtása közül.

Az eÁFA webes felület könnyen használható, online alapú megoldást kínál az ÁFA-bevallás elkészítésére. A felhasználók a webes felületen keresztül közvetlenül hozzáférhetnek a bevallási adatokhoz, kitölthetik és elküldhetik az ÁFA-bevallásokat. A webes eÁFA rendszer jelentős előnye a felhasználóbarát interfész és az egyszerű hozzáférés. Nem szükséges hozzá különleges szoftver, vagy technikai felkészültség, így különösen alkalmas kis- és középvállalkozások számára, valamint azoknak, akik kisebb mennyiségű adatot kezelnek és nem igényelnek összetett adatintegrációt.

Az eÁFA gép-gép kommunikáció – amit várhatóan a jövőben minden adózónak alkalmaznia kell – a hagyományos webes megoldásokon túl egy újító bevallási módot kínál az adózók számára. Ez az alternatíva hasznos lehet azoknak az adózóknak, akik szélesebb körű és automatizált adatkezelést igényelnek, de különösen azoknak, akik magasabb szintű automatizációt és integrációt szeretnének. Az M2M bevalláskészítés alapja az ÁFA analitika XML formátumban történő feltöltése, amely az adóhatóság rendszerével történő kommunikációt is magában foglalja. A folyamat során az adóalanyok az ÁFA-bevallás sor adatait az egyes számlákhoz és bizonylatokhoz tartozó adóalapokkal és adókkal párosítják, melyet az adóhatóság feldolgoz és összegez, így készítve el a bevallási tervezetet (amit utána ügyfélkapus bejelentkezés nélkül lehet benyújtani). Az M2M rendszerben lehetőség van többek között lekérdezni az adókód katalógus listát, a már beadott bevallások analitikáját, valamint a bevallási időszakhoz tartozó számlákat és egyéb releváns adatokat (pld. hibaüzenetek). Fontos e tekintetben kiemelni, hogy ezen részletes adatszolgáltatás eredményeként az ÁFA-bevallási, számlázási folyamatokban lévő hibák is nyilvánvalóbbá válnak. Ez pedig sokba kerülhet azoknál, akik későn reagálnak.

Habár az eÁFA rendszer január óta már éles, azonban nem mindenki számára elérhető. Így például a speciális adózói csoportok, mint a megszűnők, átalakulók és csoportos adóalanyok, várhatóan csak 2025-től tudnak áttérni az új rendszerre. Emellett az eÁFA bevallások önellenőrzése is csak az ÁNYK nyomtatványok segítségével lehetséges jelenleg, de a tervek szerint 2024 második felétől ez is elérhetővé válik az új rendszeren keresztül.

Az eÁFA rendszer használata mellett szól különösen, hogy felhasználói mentesülnek a belföldi összesítő jelentések, az úgynevezett M-lapok rendszeres elkészítésének kötelezettsége alól. Ez pedig jelentősen egyszerűsíti a könyvelés életét. Ráadásul a gép-gép kapcsolaton keresztül történő bevallások esetén 15 napon belül pótlékmentesen végezhető önellenőrzés, amely lehetővé teszi az esetleges hibák javítását és enyhíti azok következményeit.

Az eÁFA-rendszer további előnyeiről a cikk folytatásában olvashat.

A cikk szerzője Nyári Zsolt okleveles adószakértő, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.