A NAV 540 milliárd forintot nem tudott behajtani tavaly


Bár hatalmas kintlévőséget görget maga előtt az adóhivatal, a teljes követelésállomány és a hátralékosok száma csökken – írja a Világgazdaság.

Az adóhivatal teljes követelésállománya a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött. Tavaly év végén több mint egymillió adózónak volt hátraléka. A NAV hátralékállománya ugyanekkor 1172 milliárd forint volt, amelynek több mint kétharmada nem működő vállalkozáshoz kapcsolódott – értesült a Világgazdaság.

A lap szerint a NAV tavaly előnyben részesítette a nagyobb összegű hátralékok kezelését, így sikerült év közben mérsékelnie a működő vállalkozások hátralékát. Idén változások is történtek a jogszabály-módosítások nyomán, így megváltozott a NAV-nál a behajthatatlan követelések nyilvántartása. Idén a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az adózók adószámláin jelenítik meg, így valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. július 29.

Ingatlanhoz kapcsolódó termékértékesítések és szolgáltatások teljesítési helye – II. rész

A cikksorozat első része tisztázta a hazai és az uniós szabályozás ingatlanhoz kapcsolódó fogalmait, kitért arra, hogy az ingatlanok vonatkozásában mely ügyletek minősülnek termékértékesítésnek, illetve mi keletkeztet adóalanyiságot. A cikksorozat második része az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek teljesítési helyéhez kapcsolódóan a szolgáltatások jellemzőit és besorolását ismerteti részletesen. Az Adó szaklap cikke.