A NAV elégedett az EKAER-rel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EKAER rendszerébe napi 40 ezer regisztráció érkezik, és már 33 ezerrel nőtt a köztartozás-mentes adatbázisban szereplők száma.

 

A március óta élesben működő elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKAER) eddigi eredményei igazolják annak szükségességét és létjogosultságát – jelentette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója az M5-ös autópálya lajosmizsei tengelysúlymérő állomásán tartott keddi sajtótájékoztatón.

Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok hangsúlyozta, a rendszer legnagyobb erénye, hogy jogkövető magatartásra kényszeríti a gazdasági szereplőket.

A rendszerbe naponta mintegy 40 ezer regisztráció érkezik, ezt követően 15 nap áll rendelkezésre a tényleges szállításhoz. Az ellenőrzés a NAV minden szakterületét érinti. A szállítást a hatóság részéről kockázatelemzés előzi meg, mely a szállítás közben is folyamatos. A NAV célja azokat is ellenőrizni, akik az ekáer-rendszerben nem kötelezettek a bejelentésre – húzta alá a dandártábornok.

Szólt arról is, hogy a helyszíni ellenőrzéskor azt vizsgálják: a bejelentett adatoknak megfelelő tömegű árut szállítanak-e a járművek és az az előre jelzett úticél irányába halad-e, illetve az okmányokban szereplő és az előzetesen regisztrált paraméterek összehasonlítása is megtörténik.

Fontos, hogy a kontroll a lehető legteljesebb körű legyen, beleértve a pihenőidő, a fuvarengedélyek és egyéb okmányok górcső alá vételét is – magyarázta.

Szabálytalanságok felderítése esetén azonnali jogsértést állapíthat meg, a szállító járművet a célállomáson történő tüzetes átvizsgálásig lezárhatja, vagy akár a célként megjelölt telephelyig kísérheti a hatóság – közölte Szabó Károly.

Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban –

Második, átdolgozott kiadás

A szerzők a számla és egyéb bizonylatok kiállításának, valamint az elektronikus számlázásnak az alapvető szabályait foglalják össze.

További információ és megrendelés >>

Az elmúlt időszak kedvező tapasztalatainak egyike, hogy a köztartozás-mentes adatbázisba bekerült mintegy 33 ezer új ügyfél fontosnak tartja magáról deklarálni megbízhatóságát, adózási korrektségét és tartozásmentességét. A rendszerben található adatok alapján az adófizetési kötelezettségüket nem teljesítő, eltűnő kereskedők gyorsabb felderítése és kiszűrése is célkitűzés, melyben nemcsak a jelenidejű, hanem az utólagos ellenőrzések is nagy szerepet játszanak.

A vezető tisztségviselő felelőssége

A kézikönyv bemutatja a legfontosabb polgári jogi szabályokat, a polgári jogi felelősség alapjait és a jogágakon átívelve, közérthetően összefoglalja a téma által érintett különböző területek szabályozását is. Lapozzon bele kiadványunkba.

További információ és megrendelés >>

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az ekáer első éles hónapjában 7502 szállítmány ellenőrzését végeztek el a közúti forgalomban, és több szabálytalanságot is feltártak. A bejelentésre kötelezett adózók április 7-éig összesen 2,7 milliárd forint biztosítékot fizettek be az ekáer-szám kiadásához kapcsolódó biztosíték letéti számlára, valamint 1,1 milliárd forint összegben nyilvántartásba vett, érvényes garancia nyújtás útján tettek eleget a biztosítéknyújtási kötelezettségüknek.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.