A NAV ellenőrzési terve a 2024-es évre


Közzétette a NAV a 2024. évre vonatkozó ellenőrzési tervét, mellyel kapcsolatban egy rövidebb közleményt is közzétett a várható ellenőrzésekről.

A közlemény kiemeli, hogy az adóhatóság 2024-re a rendelkezésére álló adatvagyon felhasználásával, célzott kockázatelemzéssel és a gazdasági folyamatokhoz igazodva határozta meg az ellenőrzések irányát.

A NAV az ellenőrzések típusát az adózók magatartásának függvényében választja meg az idei évben. A közlemény szerint kiemelt figyelmet kap idén is az adózói adatszolgáltatások adathelyességének biztosítása.

Differenciáltabb hozzáállás

Az adóhatóság kiemeli, hogy évek óta számíthatnak a NAV támogatására a jogkövető adózók, ha kisebb súlyú, nem szándékos hibát vétenek, ezzel is ösztönözve az önkéntes jogkövetést. A hatóság tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy egyes adózói körök ezzel visszaélnek, és tendenciózusan csak akkor teljesítik adókötelezettségüket, miután a hivatal megszólítja őket valamilyen eltérés, hiány miatt.

Ennek következtében az eddigieknél is differenciáltabb hatósági hozzáállás szükségességét azonosította az adóhatóság, amiben még inkább az adózók attitűdje lesz a meghatározó az ellenőrzések típusának megválasztásában.

Új szektorok ellenőrzése

A kockázatelemzések fókuszába új szektorok is bekerültek az állandóan ellenőrzött területek mellett.

Idén a NAV figyelmére számíthatnak a:

  • rendezvényszervezők,
  • a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók,
  • az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből jövedelmet szerzők,
  • a kriptovalutából jövedelmet szerzők,
  • a szépségiparban működők,
  • a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók.

A már régóta és rendszeresen vizsgált ágazatok sem kerülnek le a listáról, így például:

  • az építőipar,
  • a személy- és vagyonvédelem,
  • a zöldség- és gyümölcskereskedelem,
  • az értékesítés a webhelyeken, internetes piactereken

Fentiek (többek között) továbbra is ellenőrzések tárgyai lesznek az idei évben is.

Kiemelt adózók

A nemzetgazdasági súlyuknál fogva a kiemelt és a legnagyobb adóteljesítményű adózók vizsgálata idén is folytatódik.

Ellenőrzési szempont marad az adókedvezmények (fejlesztési-, energiahatékonysági beruházási-, felújítási) igénybevételének vizsgálata, továbbá kiemelt prioritású a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak (transzferárak) kontrollja.

A szokásos piaci árat megállapító határozatokban foglaltak – különös tekintettel a kritikus feltételrendszerre – ellenőrzése kiemelt feladat a 2024-es esztendőben is – áll a NAV közleményében.

Adatszolgáltatások ellenőrzése

Általánosságban az adóhatóság megállapítja, hogy a digitalizáció térnyerésével a tranzakció(esemény)alapú bevallások és adatszolgáltatások váltják fel a hagyományos formákat.

A fentiek miatt elengedhetetlen az adatok folyamatos vizsgálata, a rendszerszintű hibák kiszűrése, ami alapfeltétele a csalárd adózói magatartás azonosításának, a láncolatok feltárásának, és a gyors hatósági reakciónak.

Az adateltérések kiküszöbölése a jogkövető adózói körnél is elengedhetetlen, ugyanis csak helyes adatokra építhetők jól működő kockázatelemzési modellek. A bevallások, adatszolgáltatások és a NAV rendelkezésére álló adatok pontosságát biztosító eljárások különösen az online adatszolgáltatás és az áfabevallások, valamint a biztosítotti bejelentések és a járulékbevallások egyezőségére koncentrálnak.

 Támogató eljárások

2024-ben a NAV akkor segíti támogató eljárással az adózókat, ha a hiba nem szándékos mulasztásra vezethető vissza, ha valószínűsíthető a jogkövetési hajlandóság, ha az eltérés az adózó adóteljesítményéhez viszonyítva vélelmezhetően csekély, és ha a hiba előfordulása nem rendszeres. Ha ezek a körülmények nem állnak fenn, akkor a hivatal nem támogató eljárást, hanem ellenőrzést indít majd.

Vámellenőrzések és rendészet

Továbbra is előtérben van az EU-ból és harmadik országból behozott és Magyarországon forgalomba helyezett, új gépjárművek utáni regisztrációsadó- és áfafizetés ellenőrzése.

Az e-kereskedelem térnyerésével a vámellenőrzések az importnál jelentkező alulértékelések feltárására, valamint a közösségi és belföldi forgalomban tetten érhető áfakikerülésre, a vámérték valódiságára koncentrálnak. Idén is központi téma az importáruk termékbiztonsága, a hamis, veszélyes termékek kiszűrése.

Folytatódik a csempészáruk illegális forgalmának visszaszorítása, valamint a hazai és nemzetközi jogszabályokban meghatározott korlátozások, tilalmak következetes érvényesítése, a szankciós rendelkezések betartatása.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.