A nonprofit szervezetek adózása – 2023


Megjelent a NAV 13. adózási füzete, ami a nonprofit szervezetek speciális adózási kérdéseit veszi górcső alá.

A NAV közzétette Információs füzetek sorozatában a nonprofit szektorban tevékenykedő jogi személyek, egyesületek, köztestületek, alapítványok adózásával kapcsolatos átfogó szabályokat, valamint a közhasznú, illetve a közhasznú besorolással nem rendelkező nonprofit szervezetek közötti adózási különbségeket tartalmazza.

Az 53 oldalas kiadvány kitér a szervezetek számviteli szabályozására, a TAO-kötelezettségre. a szociális SZJA szabályozásra (mi számít pl. jövedelemnek), az ÁFÁ-val és a társadalombiztostással kapcsolatos szabályozásra. az illetékmentességre, a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulás fizetési, illetve mentességi szabályaira.

A füzet letölthető INNEN.

Forrás: NAV

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.

Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.