A szuperbruttóra vetítve lehet 16 százalékos az adókulcs


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lehetséges az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése 2011-től, azonban a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, hogy ezzel egyidejűleg az adójóváírást és a szuperbruttósítást is megszüntessék – mondta el az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: amennyiben a mostani szuperbruttó rendszer szerint fogják meghatározni az adó alapját, akkor a 16 százalékos adó 20,4 százalék lesz – írja a portfolio.hu

Nagy valószínűséggel a szuperbruttóra vetítve lesz 16 százalékos az adókulcs jövő januártól – vélekedett az InfoRádió kérdésére az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondta: meglepődne, ha a nettó adóalapra vezetnék be a 16 százalékos, egykulcsos adót, mert ezt az államháztartás helyzete és a hiánycélok nem teszik lehetővé.

A szakértő hangsúlyozta: amennyiben a mostani szuperbruttó rendszer szerint fogják meghatározni az adó alapját, akkor a 16 százalékos adó tartalmilag 20,4 százalék lesz.
Vámosi-Nagy Szabolcs kizártnak tartja, hogy az adójóváírás kivezethető úgy, hogy a minimálbéresek nem járnak rosszul, és szerinte a gyerekek után járó kedvezményeket is megadják.

Az adójóváírás megszüntetésére egy mód kínálkozik: ahogy emelkedik a minimálbér, azzal együtt folyamatosan csökkentik az adójóváírást – fejtette ki a szakértő. Az adóigazgató szerint egyszerre nem tudják annyival növelni a minimálbért, hogy azonnal kivezessék az adójóváírást, mert ezzel cégek mennének tönkre.

Forrás: portfólió.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.