A szuperbruttóra vetítve lehet 16 százalékos az adókulcs


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lehetséges az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése 2011-től, azonban a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, hogy ezzel egyidejűleg az adójóváírást és a szuperbruttósítást is megszüntessék – mondta el az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: amennyiben a mostani szuperbruttó rendszer szerint fogják meghatározni az adó alapját, akkor a 16 százalékos adó 20,4 százalék lesz – írja a portfolio.hu

Nagy valószínűséggel a szuperbruttóra vetítve lesz 16 százalékos az adókulcs jövő januártól – vélekedett az InfoRádió kérdésére az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondta: meglepődne, ha a nettó adóalapra vezetnék be a 16 százalékos, egykulcsos adót, mert ezt az államháztartás helyzete és a hiánycélok nem teszik lehetővé.

A szakértő hangsúlyozta: amennyiben a mostani szuperbruttó rendszer szerint fogják meghatározni az adó alapját, akkor a 16 százalékos adó tartalmilag 20,4 százalék lesz.
Vámosi-Nagy Szabolcs kizártnak tartja, hogy az adójóváírás kivezethető úgy, hogy a minimálbéresek nem járnak rosszul, és szerinte a gyerekek után járó kedvezményeket is megadják.

Az adójóváírás megszüntetésére egy mód kínálkozik: ahogy emelkedik a minimálbér, azzal együtt folyamatosan csökkentik az adójóváírást – fejtette ki a szakértő. Az adóigazgató szerint egyszerre nem tudják annyival növelni a minimálbért, hogy azonnal kivezessék az adójóváírást, mert ezzel cégek mennének tönkre.

Forrás: portfólió.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.