A vártnál több adót fizettünk – kisebb hiányt vár a PM


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szaktárca februárra a korábbinál kisebb mínuszt vár, de a negyedév végére összejön az éves tervezett hiány fele.

Az első negyedévben az összesített államháztartási hiány az egy hónappal korábban prognosztizálthoz képest 42 milliárd forinttal kisebb, 852,7 milliárd forint lehet – jelentette be a szaktárca államtitkára. Tátrai Miklós elmondta: a javulás 60 milliárd forint bevételi és 18 milliárd forint kiadási többletből adódik. A februári pénzforgalmi szemléletű deficit a tárca prognózisa szerint 251,2 milliárd forint.

Tátrai a hiányprognózis-csökkentésre vonatkozó kérdésünkre elmondta: a tegnap megjelent inflációs és GDP-adat nem befolyásolják érdemben az idei eltervezett államháztartási folyamatokat. Hozzátette: a maginfláció és az egyszeri adóhatásoktól megtisztított árindex alakulása számít, márpedig ezek jó képet festenek.

Az első negyedévben a tervek szerint az egész évre előirányzott kiadások több mint 27 százaléka teljesülhet, míg a bevételek 22 százaléka sem folyik be, a központi költségvetés háromhavi hiánya pedig 815,2 milliárd forint lehet, ami az éves várakozás több mint felét jelenti.

Az államháztartás hiánya januárban – önkormányzatok nélkül – 196,1 milliárd forint lett, ami 28,5 milliárddal múlta alul a PM prognózisát. Az államháztartáson belül a központi költségvetés 247,8 milliárd forintos hiánnyal zárt az év első hónapjában. Többlet keletkezett a társadalombiztosítási alapoknál és az elkülönített állami pénzalapoknál. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál a többlet januárban 26,1 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoknál pedig 25,6 milliárd forint lett.

A központi költségvetés 2007 január havi hiánya a prognózisnál alacsonyabb összegben, 247,8 milliárd forintban teljesült. A január havi bevételek közel 49 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak a prognosztizált értéknél. A főbb adóbevételek közül az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a regisztrációs adó valamint a személyi jövedelemadó bevételek is a várakozásoknál kedvezőbbek lettek.

Mindezeken felül a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint az egyéb központosított bevételek is meghaladták a prognózisban szereplő mértéket. A központi költségvetés január havi kiadásai mintegy 38 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek a prognózisnál. A kiadásokon belül a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai – egyrészt a bevételi többletekkel összhangban – haladták meg a várható értéket. (Az intézményi kör nettó, mintegy 24 milliárd forinttal költött többet a prognosztizáltnál.) Emellett a prognózisnál magasabb összegben teljesültek a lakástámogatások, valamint a családi támogatások, szociális juttatások kiadásai is.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.