Adó- és járulékemelés a 2012-es költségvetésben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több adó megemelését és új adó bevezetését is tartalmazza a kormány által készített jövő évi költségvetési terv, amely szerint az előzetes elképzeléshez képest jóval nagyobb, összességében 750 milliárdos kiigazítást fognak végrehajtani. 25-ről 27 százalékra nő az áfa, 1 százalékponttal emelik a munkavállalói járulékot, 40 százalékkal a cégautóadót, és bevezetik a baleseti adót.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elkészült a költségvetés tervezete, amelyet a kormány elküldött a Költségvetési Tanácsnak. A miniszter a tervet „”országvédelmi költségvetésnek”” nevezte.

Az egyik legfontosabb intézkedés az, hogy a normál, most 25 százalékos áfa mértéke 27 százalékra nő, ezzel az EU-ban Magyarországon lesz a legmagasabb áfakulcs. A munkavállalói járulékot egy százalékponttal emelik. Ezen kívül a vállalkozások által fizetendő járulékot a minimálbér helyett a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni.

Negyven százalékkal emelik a cégautóadót, és baleseti adó néven új adót vezetnek be. Utóbbit a sok balesetet okozó autósok biztosítói fizetik, „”akik pedig ráterhelik az autósokra”” – jelentette ki a miniszter.

Folytatás az origo-n.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.