Adó- és járulékemelés a 2012-es költségvetésben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több adó megemelését és új adó bevezetését is tartalmazza a kormány által készített jövő évi költségvetési terv, amely szerint az előzetes elképzeléshez képest jóval nagyobb, összességében 750 milliárdos kiigazítást fognak végrehajtani. 25-ről 27 százalékra nő az áfa, 1 százalékponttal emelik a munkavállalói járulékot, 40 százalékkal a cégautóadót, és bevezetik a baleseti adót.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy elkészült a költségvetés tervezete, amelyet a kormány elküldött a Költségvetési Tanácsnak. A miniszter a tervet „”országvédelmi költségvetésnek”” nevezte.

Az egyik legfontosabb intézkedés az, hogy a normál, most 25 százalékos áfa mértéke 27 százalékra nő, ezzel az EU-ban Magyarországon lesz a legmagasabb áfakulcs. A munkavállalói járulékot egy százalékponttal emelik. Ezen kívül a vállalkozások által fizetendő járulékot a minimálbér helyett a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni.

Negyven százalékkal emelik a cégautóadót, és baleseti adó néven új adót vezetnek be. Utóbbit a sok balesetet okozó autósok biztosítói fizetik, „”akik pedig ráterhelik az autósokra”” – jelentette ki a miniszter.

Folytatás az origo-n.

Forrás: origo


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.