Adócsalásra állhatott rá a nemzetközi parfümkereskedő céghálózat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tatabányai Járásbíróság elrendelte hét férfi letartóztatását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2017 óta parfümök fiktív exportálásával jogosulatlanul igényeltek vissza hárommilliárd forint forgalmi adót.

A bűnszervezet vezetője egy többszintű – Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában bejegyzett – céghálózatot hozott létre, amelyben a bűnszervezet tagjai, illetve strómanok vállaltak szerepet.

A bűnszervezet vezetőjének három cége parfümöt és táplálékkiegészítőket exportált Szlovákiába, majd a kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszahozták Magyarországra. Ugyanazt az árukészletet folyamatosan, havonta többször „megutaztatták”, így 2017 óta hárommilliárd forintot meghaladó értékű áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint több száz millió forint értékű ingatlanokat, tárgyakat zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását költségvetési csalás gyanúja miatt egy hónapra rendelte el, tekintettel a bűnismétlés veszélyére és annak lehetőségére, hogy szabadlábon jogellenesen befolyásolnák az ügy érintettjeit és bizonyítékokat rejtenének el – közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész Reszl Ildikó.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.