Adócsalásra állhatott rá a nemzetközi parfümkereskedő céghálózat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tatabányai Járásbíróság elrendelte hét férfi letartóztatását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2017 óta parfümök fiktív exportálásával jogosulatlanul igényeltek vissza hárommilliárd forint forgalmi adót.

A bűnszervezet vezetője egy többszintű – Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában bejegyzett – céghálózatot hozott létre, amelyben a bűnszervezet tagjai, illetve strómanok vállaltak szerepet.

A bűnszervezet vezetőjének három cége parfümöt és táplálékkiegészítőket exportált Szlovákiába, majd a kiszállított árut hamis dokumentumokkal visszahozták Magyarországra. Ugyanazt az árukészletet folyamatosan, havonta többször „megutaztatták”, így 2017 óta hárommilliárd forintot meghaladó értékű áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói külföldi társhatóságok közreműködésével és az Eurojust koordinálásával egyszerre több helyen tartottak házkutatást, könyvelési iratokat, valamint több száz millió forint értékű ingatlanokat, tárgyakat zároltak és foglaltak le, továbbá elfogták a bűnszervezet hét tagját.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását költségvetési csalás gyanúja miatt egy hónapra rendelte el, tekintettel a bűnismétlés veszélyére és annak lehetőségére, hogy szabadlábon jogellenesen befolyásolnák az ügy érintettjeit és bizonyítékokat rejtenének el – közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész Reszl Ildikó.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.